A siketeknek miért nincs olyan nemzetközi jelzése, mint a vakoknak a fehér bot, vagy a 3 pont?
Ha valaki vak, akkor fehér bottal jár, vagy tőlünk nyugatra ott a 3 pontos karszalag. A siketek esetén meg nem tudok hasonóról.
Jó, hallásérülten könnyebb a világban egyedül járni, mint vakon, de ha az ember (főleg akkor, ha nem hazai környezetben jár), akkor könnyebben kerülhet veszélyes (baleset), kellemetlen (félreértés), vagy bosszantó (fontos információ hiánya) helyzetbe. És megkönnyítheti a kommunikációt, ha előre felkészül rá a másik fél.
Én hallássérült vagyok, de véletlenül sem szeretném ezt "hirdetni" semmilyen megkülönböztető jelzéssel.
Amúgy a többségnek látszik a füle mögött a készülék, illetve ha már ketten vannak, a jelnyelvvel való kommunikáció is elég feltűnő tud lenni.
Nem mondtam, hogy legyen kötelező. Aki hallásérült, de van készüléke, akkor ő hall, tehát lényegében nincs hátrányban ebből a szempontból.
De aki egyáltalán nem hall, akkor bizonyos szituációkban (nem állandóan persze) jó, ha előre jelzi ezt a tényt.
Tegyül fel, hogy a siket ember ott ül a peronon, és várja a vonatot. Vizuális kijelző nincs. A vonata 15:25-kor indulna. Jön is egy vonat 15:25-kor, de nem az ő vonata, hanem az előző, ami 15 percet késett, de máshová megy. A vonat kinézetre ugyanolyan, a rajta lévő táblát nem látta. Felszáll, és rossz irányba megy.
Ennek több oka is lehet.
Nem akarják, hogy mindenki lássa, hogy siketek, tehát gyengék.
Kevésbé segítenének a hallók egy siketnek, mert a jelzéstől eltekintve nem látszik rajtuk, hogy kevesebb érzékszervük működik.
Az iskolában is azt tanulják, hogy minél inkább hasonlítsanak a hallókhoz. Hogy ezt a hallók is elvárják tőlük.
Az iskolai élmények hatására bizalmatlanabbak a hallókkal szemben, mint a vakok a látókkal szemben.
Egyébként maguk a siketek is több országban is gondolkodtak azon, hogy bevezetnek maguknak egy kitűzőt, hogy nehogy összetévesszék őket más fogyatékos csoportokkal, vagy hogy lássák rajtuk, hogy siketek. Csak ez eddig valahogy mindig elmaradt.
Köszönöm a válaszokat!
Alapesetben persze nem kell a jelzés, de sokszor jól jöhet ha van. Csak belegondoltam abba, hogy számtalan szituációban lehet gond, ha az ember nem hall meg valamit.
Ebben mondjuk igazad van! Nem is nagyon gondoltam rá.
Ha vevő-eladó vagy ügyfél-szolgáltató kapcsolatról van szó, akkor kéznél lehet a papír-ceruza. (ha meg külföldre megy egy siket, akkor szerintem vagy profin kommunikál, vagy visz magával valakit - most nem egy egy napos Pozsonyi kirándulásra gondolok)
Na meg pár egyszerű dolgot el tud mutogatni mindenki a jelnyelv ismerete nélkül. Vagy levegőbe írt betűkkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!