Melyik a legritkább és leggyakoribb vércsoport? Magyarországon a véradásért adnak pénzt?
A legritkább a Bombay 0-s vércsoport.
Pénzt nem adnak, legfeljebb ebédjegyet.
Úgy emlékszem a törvény is 500Ft-os étkezési jegyet ír elő, de azt is azért, mert véradás után erősen javallott bőségesen étkezni.
Illetve minden egyéb más anyagi ellenszolgáltatást tilt a törvény. Ha jól emlékszem még meg is fogalmazza, valahogyan szépen, hogy a véradás egy nemes szándék megtestesülése és semmi anyagi előnyt nem szabad érte ígérni.
Úgy tudom az osztrákoknál is a kajálás céljából adnak egy kis összeget... De van Mo.-on is vérplazma adás ott fizetnek tudtommal. Én még nem voltam, nekem a fizetés rombolja a segítő szándék "eszméjét". (Akárhogy nézem csak kockáztatom a saját életem egészségem azért hogy máson segíthessek. De ez nemesebb cél mint szaros 3000 forint vagy 5000.... Igaz állítólag gyógyszert gyártanak belőle...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!