Kiskorom óta dadogok. Munkát keresek, de egyszerűen képtelen vagyok idegenekhez hozzá szólni, egy hang nem jön ki a torkomon. Mit tegyek?
Felnőttkorban nem gyógyítható ugyan nyom nélkül, de javítható annyira, hogy idegenekhez is tudj szólni.
Ajánlani szokták a hangos olvasást például. És ne feledd: nem kell mindenáron beszélni. Kommunikálni kell, de azt nemcsak beszéddel lehet, úgyhogy vigyél magaddal papírt, tollat arra az esetre, ha nem tudnál megszólalni. Nem kell görcsösen akarni a beszédet.
Ja hogy ennyire... :S
Nálam az volt a vicces, hogy miután annó jobban megismerkedtem a logopédussal, elkezdtünk még kisebb koromba mindenféle könyvet, verset stb. hangosan olvasni és gyakorlatilag se normál beszéd közben se olvasás közben ez nem jött elő. Valamennyire ez nálam talán pszichés, de az akkori pszichológus akinél voltam egy roppant idegesítő nő volt, eléggé lekezelő volt aztán így részben nekem kellett megoldani ezt a problémát.
A logopédus segíteni nem tudott, megtanított arra, hogyan kell normálisan levegőt venni, szavalni stb..
Ezt megkonferálva azzal, hogy tudok úgy lenni, hogy magam körül mindent kizárok, röhögve tudtam szavalóversenyekre járni. A büdös életbe senki nem találta volna ki, hogy nekem milyen gondjaim vannak.
Azt próbáld meg, hogy mikor beszélsz és érzed (én személy szerint gyakran érzem), hogy meg fogsz akadni egy pillanatra állj meg és úgy állj meg, mintha nem megakadnál hanem a mondatod így lenne eltervezve. Nehéz elmagyarázni. Riportokban lehet látni, hogy gyakran a riportalany beszél, és akár 1-2 mp-re is megáll a mondanivalójával.
Azt vedd figyelembe, hogy a pszichológus nem 2 fillér, főleg ha éppen munkát keresel, ráadásul nem biztos, hogy fog tudni rajtad segíteni.
Én hasonló cipőben járok, mint te: már jártam logopédusnál, kineziológusnál, pszichológusnál... semmi eredmény.
24/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!