Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az apukámtól örököltem a...

Az apukámtól örököltem a tejcukor érzékenységet?

Figyelt kérdés
22 éves vagyok, imádom a tejet. Régen minden reggel egy nagy bögre tejeskávéval indítottam, este is megittam egy csomó tejet, semmi bajom nem volt. Aztán mintha egyik napról a másikra nem bírná a gyomrom a tejet. Most már ha 2-3 kortyot megiszok az íze kedvéért rámjön a hascsikarás, szélgörcs, hasmenés. Sőt most már a tejföl is meghajt. Kb 1 hete minden nap csikar a hasam, van hogy 2-szer is wc-re kell mennem, reggel már hasfájással ébredek...Sőt mintha a kenyértől is fájna, vagy a tojástól, de nagyon nem jó valami...
2012. ápr. 11. 22:01
 1/5 A kérdező kommentje:

De apukámnak már gyerekkorában is így volt, nem bírta a tejet soha. Nekem meg kb 1 éve van így a gyomrom...Ez örökölt lehet?

Mit csináljak? Hagyjam el a tejet és ennyi?

2012. ápr. 11. 22:06
 2/5 anonim ***** válasza:
Inkább a gyomroddal lehet valami gond. Vagy esetleg az epéddel. Menj el orvoshoz,és vizsgáltasd ki magadat.
2012. ápr. 11. 22:06
 3/5 anonim ***** válasza:

Meglehet. Nekem Anyu mondta mindig, hogy meghajtja a tej, én meg vidáman ittam. Aztán velem is ez volt, egyik napról a másikra rosszul lettem tőle.

Orvosnál nem voltunk, tehát konkrétan nem tudom, hogy laktózérzékenyek vagyunk, de amióta kerüljük a tejtermékeket és/vagy laktózmenteset veszünk, mindketten jól vagyunk.

24/L

2012. ápr. 11. 22:08
 4/5 anonim ***** válasza:
Menj el a háziorvosodhoz, ő majd továbbküld gasztroenterológiára, onnan meg allergiavizsgálatra, és akkor kiderül, hogy mi a baj. Próbáltad már elhagyni a tejtermékeket? Én is laktózérzékeny vagyok, ha tejterméket eszem/iszom, akkor kb fél órára rá már rohannom kell a vécére, ha meg egy ideig sokat eszem, akkor állandóan fel vagyok puffadva és görcsöl a hasam. Ezzel nem lehet mit tenni, vagy vegyél laktózmentes tejtermékeket (ugyanolyan az ízük, mint a rendesnek, talán egy kicsit édesebb, van minden, tej, tejföl, joghurt, túró; a sajtot lehet enni, a kemény és félkemény sajtokban nincs laktóz) csak ugye ez nagyon drága, vagy elhagyhatod a tejtermékeket, esetleg lehet kapni laktáz enzimet csepp vagy tabletta formájában, ezekkel lehet készíteni számodra fogyasztható tejet, (a tablettával nem, csak a cseppel) de ez sem épp pénztárcabarát mulatság.
2012. ápr. 11. 22:13
 5/5 anonim ***** válasza:
Igen, lehet, hogy örökölted. A laktózérzékenységnek két fajtája van: a veleszületett, amikor már eleve hiányzik az enzim és a szerzett: amikor egyszer csak nem termel többet a szervezet. Kérj a háziorvostól beutalót a gasztroenterológiára és ott majd kivizsgálnak. A tejről, tejtermékekről nem kell végleg lemondanod. Van laktózmentes termék, de Lactase tablettával is fogyaszthatod őket.
2012. ápr. 12. 20:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!