A gyermek mindenképp örökli az egyik szülője vércsoportját vagy nem?
Ha anya A és Apa A akkor a gyerek nem lehet B
Ha anya A és apa B akkor a gyerek lehet A B vagy AB
H mindkettő B akkor B lehet a gyerek.
Öhm és ennyiben ki is merült a biosz tudásom:D
A Q-sat nemtudom,meg ezek a poz neg illyen olyan nem értem már:(
2 génváltozat (allél) határozza meg, hogy miylen lesz a az ember vércsoportja.
Egy ember:
A-s vércsoportú lehet: AA és A0 allélokkal
B-s: BB vagy B0
AB-s: csak AB allélokkal
0-ás csak 00-ával lehet, mert az A és B is domináns ezzel a génváltozattal és elnyomja a hatását, ezért lesz az A0-ás ember A vércsoportú. Nem együtt öröklődik a két génváltozat, hanem külön-külön, vagy két A0-ás embernek A-s és 0-ás vércsoportú gyereke is lehet.
Ha apu A és anyu is A, akkor nem lehet B-s vagy AB-s a gyerek, de Ha mindektten az A0 génváltozatokat hordozzák, Akkor az A-n kívül 0-ás is lehet a gyerek. Ha legalább egyikük AA-s akkor csak A-s vércsoportú lehet a gyerek.
Ha a két szülő úgy A és B vércsoportú, hogy A0 és B0 génváltozataik vannka, akkor lehet 0-ás a gyerek, ha legalább az egyik AA-s vagy BB-s génváltozatokkal rendelkezik akkor már nullás várcsoportú nem lehet a gyerek, mert a 0-ás génváltozatot elnyomja a másik kettő.
Ha megmondod a két vércsoportot meg tudom mondani, hogy milyen lehetséges vércsoportjai lesznek a gyereknek.
Szerintem jobban nem is lehetne leírni a lényeget, mint ahogy az előttem írók tették.
Fontosnak tartom azért megjegyezni, hogy érdemes mindenképpen kivizsgáltatni a gyermek vércsoportját, mert nekem a kórházban nem tették meg és felénk (gondolom, máshol is) 10 000 Ft egy vércsoport vizsgálat, hacsak nem az orvos utal be. Végül véradáson tudtam meg a vércsoportom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!