Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A rák öröklődő?

A rák öröklődő?

Figyelt kérdés
Tatám rák miatt halt meg. Nem szeretném, ha apa, testvérem vagy én rákban halnánk meg. Úgy hallottam, hogy a stressz növeli a kialakulás esélyét. Apa egy stresszes ember :S
2012. febr. 19. 18:50
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A rákra való hajlam örökölhető.

Ha egy családban sokszor előfordul rákos megbetegedések(főleg egy bizonyos fajta rák) akkor ennek a ráknak a hajlamát örökölheti a család többi tagja is...

2012. febr. 19. 18:54
 2/4 anonim ***** válasza:
Milyen rákban halt meg a Tatád?
2012. febr. 19. 18:54
 3/4 anonim ***** válasza:

Olyan értelemben öröklődhet, hogy talán ti is hajlamosabbak vagytok rá. De nem törvényszerű, hogy nálatok is kialakuljon.

Próbáljatok egészségesen táplálkozni, sok zöldséget enni, sok folyadékot (ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcslevet) inni, mozogni, minél jobban óvni a szervezetet, tehát nem gyorskajákat enni és kerüljétek az alkoholt és hasonlók.

A stressz rengeteg betegségre hajlamosít, javasold apukádnak, hogy válassza külön a munkát, tehát ha hazamegy próbáljon kikapcsolódni. Ha ráér néha hétvégén játsszatok együtt mondjuk a kutyával vagy videójátékozzatok vagy bármit. Vagy csak néha menj oda hozzá és ha mondjuk szereti a vicceket mondj neki párat és kérdezd mg milyen napja volt.

Ha otthon is kell foglalkoznia a munkával csinálj neki egy finom meleg teát, kakaót, vagy kávét amit szeret és lepd meg vele miközben dolgozik.

Nagy segítség, hidd el.

És járjatok szűrővizsgálatokra, tüdőszűrésre ajánlott pl. évente menni. Évi 1-2 általános vérképet is érdemes csináltatni, abból is kiderülhetnek dolgok. Illetve ha bizonyos típusú rák gyakori a családban akkor arra vonatkozó vizsgálatot érdemes elvégeztetni. Nem okoz rákot az a kis sugárzás, ami pl. tüdőszűrésnél van. Ha több vizsgálatot csináltattok ne egyszerre menjetek ilyenekre, hanem mondjuk minden héten elvégeztetni egyet-kettőt.

Beszélj ezekről a családoddal, mondd el, hogy te emiatt nagyon aggódsz és próbáljatok meg egészségesen élni mindannyian.

De ha csak nagypapád (ezt jelenti a tata szó? - mifelénk ez sértő kifejezés, kb. azt jelenti "vén trotty". de komolyan :)) halt meg rákban az nem annyira vészes. Ha több családtagnál is jelentkezett rákos megbetegedés akkor van ok nagyobb aggodalomra. De akkor is azt írnám, amiket eddig leírtam, ennyi elég.

Szedjetek vitamint, igyatok zöld vagy fehér teát az antioxidánsok miatt. Fontos, mert ezek az antioxidánsok segítenek, hogy ne legyen sejtelváltozás, ne alakuljon ki a rák.

2012. febr. 19. 19:42
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hosszú választ. (és az eddigi összeset).

És igen, a tata szó a nagypapát/nagyapát jelent.

Pontosan nem tudom, hogy milyen rákban halt meg, mivel már 8 éve, és én akkor 10 éves voltam. Soha nem is kérdeztem se a szüleimtől, sem a nagymamámtól. Azt hiszem a máján és a végbelén volt egy kis daganat. :S

2012. febr. 19. 20:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!