Mi okozhat vérszegénységet?
Egyre komolyabb vérszegénységem van. Dupla adag vastablettát írt fel az orvosom, de nem használ.
Vizsgálták a székletem, nincs benne vér, menstruációm viszonylag kis mennyiségű. Vért nem adtam már egy éve. Hol veszíthetem a vasat?
Márciusra kaptam időpontot hematológiára. De már most csomókban hullik a hajam, nagyon aluszékony vagyok, nincs erőm semmihez.
Valami ötlet mitől lehet ez vagy mi segíthet? Valami recept nélkül kapható "csodaszer" esetleg?
Ha microcyter (többféle is van, de azoknak megint más oka van) vérszegénységed van, és szedsz vasat, de mégse javul, akkor a leggyakoribb valószínű okok:
Krónikus vérzés (emésztőrendszeri, nőgyógyászati stb), vas felszívódás hiánya (egy sor bélbetegség, pl. lisztérzékenység); krónikus gyulladás (pl. egy chr. középfülgyulladás, chr. mandulagyulladás, amik alig okoznak tüneteket, vagy egy tünetmentes tályog valahol, esetleg daganat).
Aztán a vérszegénységnek még lehetnek hematológiai okai, amikor valamilyen csontvelőt érintő betegség van a háttérben.
(Vannak genetikai betegségek is, amiket a hemoglobin láncait kódoló gének mutációja okoz, vagy pedig a vvt-k "vázáért" felelős gének a hibásak.)
Aztán ott vannak a macrocyter anémiák, amikért folsav vagy B12 hiány lehet a felelős (ezért pedig autoimmunbetegségek; gyomorbetegségek, bélbetegségek).
De biztos van még számos más ok is, csak hirtelen ennyi jutott az eszembe. Laborok nélkül lehetetlen bármit is mondani, és azok is csak valaminek a gyanúját vethetik fel, és célzottabb vizsgálatok kellenek az igazi ok feltárásához.
És mivel a leírásodban szereplő tüneteket kismillió betegség okozhatja, ezért nincs semmilyen, mindenre ható "csodaszer"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!