Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen hormon problémák léteznek?

Milyen hormon problémák léteznek?

Figyelt kérdés

2012. jan. 12. 21:53
 1/8 anonim ***** válasza:

Hát ne akard, hogy vki felsorolja.

Egy rakatféle hormonunk van, és mindegyikkel lehet gond, akár többféle is (túl sok vagy túl kevés van belőle).

2012. jan. 12. 21:54
 2/8 anonim ***** válasza:

8 belső elválasztású mirigyünk van:

1. Tobozmirigy

2. Agyalapi mirigy

3. Pajzsmirigy és mellékpajzsmirigyek

4. Csecsemő mirigy

5. Mellékvesék

6. Hasnyálmirigy (Langerhans-szigetek)

7. Herék

8. Petefészkek

Ezek szabályozzák a homeosztázist, a szénhidrát- és zsíranyagcserét, a szaporodást és az egyedfejlődést.

Betegségeik a szabályzott rendszerek zavaraival függnek össze.

2012. jan. 13. 09:15
 3/8 anonim ***** válasza:
A csecsemőmirigy nem endokrin szerv.
2012. jan. 13. 10:19
 4/8 anonim ***** válasza:

[link]

Azért ki ne találd már.

2012. jan. 13. 10:33
 5/8 anonim ***** válasza:

A thymus immunszerv. Az egy dolog, hogy termel hormont, attól még nem lesz endokrin szerv.

A vese és a szív is termel hormont, mégsem endokrin szerv. Sőt, a gasztrointesztinális rendszeredben is kismillióféle hormon szintetizálódik, mégsem nevezzük endokrin szervnek.

2012. jan. 13. 10:40
 6/8 anonim ***** válasza:

Az agyalapi mirigy szerinted mi?

Csak érdekességképp kérdem, nem szeretnélek kioktatni és ezt viszont is elvárom, csak érdekel, hogy nálad mi konkrétan endokrin szerv. Csak azért, mert szerintem bizonyos immunológiai és neurológiai szervek is az endokrinológia tárgykörébe tartoznak, és szemmel láthatóan nem vagyok egyedül a véleményemmel.

2012. jan. 14. 00:28
 7/8 anonim ***** válasza:

Jó, akkor megfogalmazom másképp. Végigjártam két év anatómiát, két év élettant, le is szigorlatoztam mind a kettőből ötösre, fél éve tanulok kórélettant, de az endokrin szervek közé soha, egyik tárgyon se soroltuk oda a thymust.

A thymus nyirokszerv.

És hogy mitől endokrin szerv az endokrin szerv? Véleményem szerint attól, hogy FŐKÉNT hormontermelő funkciója van.

Elég érthető szerintem, hogy az agyalapi mirigyet, ami jó pár hormont termel, ráadásul a legtöbb endokrin szerv hormontermelését irányítja, az endokrin szervek közé soroljuk.

De ha neked a thymus endokrin szerv, akkor miért nem az a vese? Erythropoetint termel.

Vagy miért nem endokrin szerv a gyomor, ami többek között gaszrint termel?

Vagy miért nem endokrin szerv a szív, ami ANP-t termel?

Úgy látszik az angolok érdekes felosztást használnak, én még magyar könyvben nem láttam olyan felosztást, ahol az endokrin szervek közé lett volna sorolva a thymus.

Sem az anatómia könyv, sem a szövettan könyv, sem az élettan könyv.

2012. jan. 14. 13:18
 8/8 anonim ***** válasza:

Nekem anno úgy tanították, hogy az endokrinológia a belső elválasztású mirigyekkel foglalkozik, szigorú értelemben véve ezek a (mellék-)pajzsmirigy, Langerhansék, mellékvese. Aztán ehhez jönnek a szaporítószervek, immunrendszer, idegrendszer hormonjai. De endokrin hormontermelő nyilván a szív, máj, vese, GI traktus, sőt a zsírszövet is, egy endokrinológusnak ahhoz is kell értenie. Az endokrinológiának vannak preferált szervei,

de egy szervrendszerek fölött álló orvosi szakág, hiszen csupa olyan témával foglalkozik, amely az egész testre kihat.

Én mint hematológus is úgy oktatom mai napig a tárgyat, hogy a csecsemőmirigy immunológiai, hematológiai és endokrinológiai szerv is egyben. Nincs ezzel semmi baj szerintem, fölösleges ennyire görcsölni a klasszifikáción.

Különben sem erről szólt a kérdés,de jól esett beszélgetni!

2012. jan. 14. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!