Mien CT hez hasonló tüdő vizsgáló készülékeket használnak az orvosok?
Aki tud írjon előny, hátrányt....
Elég fontos lenne... köszi !!!
A CT az tulajdonképpen egy rétegröntgen, tüdőszűrésen pedig csak egy sima mellkasi felvételt csinálnak. Ezek viszonylag gyorsak (ahová járunk, 8 sugaras CT, kb. 10 perc alatt kész, és egy óra múlva lelet is van) a CT természetesen sokkal pontosabb, mint a sima röntgen.
Az MRI szintén rétegfelvételeket csinál, de a mágneses rezonancia segítségével. Ez a vizsgálat még pontosabb, mint a CT, de a vizsgálat sokáig tart (20-30 perc), és a kiértékelés is tovább tart, nekünk rendszeresen 10-14 nap múlva adják ki a leleteket.
Köszönöm szépen :DD !!!
Még öhetnek a tippek....
Az első válaszolót kicsit pontosítanám. Az MR nem igazán jó a tüdő vizsgálatára, lévén sok a mozgási műtermék és kevés benne a proton. De egyes mellkasfali/mediastinumi/pleura elváltozások megítélésére azért használható.
Attól függően, hogy mire vagyunk kíváncsiak (Hörgők, erek állapota, embólia, perfúzió, ventilláció, daganat stb..) szóbajöhet még DSA, PET vagy PET-CT, esetleg SPECT/SPECT-CT
Ezek amiket itt felsoroltam már elég speciálisnak mondhatók. A DSA az erek kimutatására jó, a PET inkább daganatra, a SPECT nél-meg a ventilláció/perfúzió megítélésben van inkább szerepe (pl COPD-ben). Mindnek meg van a maga kockázata/hátránya (pl mindnek van sugárterhelése) de általában ezek elég kicsik.
#3:
Akkor minket szívatnak a SOTE-n, mert rendszeresen MR-re küldik a lányomat! Voltak tüdő áttétjei is, de már csak ellenőrzésekre járunk. Azért MR-re, mert az onkológus szerint pontosabb, mint a CT. Bár így belegondolva a tüdő tényleg folyamamtosan mozog és a MR-nél az nem igazán jó.
Csak most esett le a "mien"! Miért haragszotok mostanában az "ly"-ra?
:(
hát az MR pontosságában tüdőBEN levő áttétek esetén kételkednék, de önmagában a MR -rel való kontrollálás gyermek esetén nem egy rossz dolog. Ugyanis legyen a CT akármennyire jó, a sugárdózisa meglehetősen nagy, amire gyermekeknél hatványozottan figyelni kell.
Egyébként a folyamatos mozgása a tüdőnek a kisebbik baj, mert az lehet bizonyos szinten korrigálni, a nagyobb baj az hogy kevés a proton, azaz gyakorlatilag nincs miből képet csinálnunk, ugyanis az MR főként a protonok(tipikusan a hidrogéné) gerjesztéséből nyeri a képet nagyon leegyszerűsítve.
Azért az évi 10 mSv dózis eléréséhez igen sok CT-t kellene csinálni!
:)
hát ezt pontosan meg tudom neked mondani mivel a TDK kutatásom pontosan erről szólt (gyermekek sugárterhelése CT vizsgálatok alatt). én találtam olyan gyereket aki 3 vizsgálatból kapott 80mSV-et. oké ő a nagyon ritka kivétel, ahogy a másik 2 is aki 50-en fölött kapott egyetlen év alatt 2 vizsgálatból.
De túl sok vizsgálat nem kell hozzá ha 3 fázisú kontrasztanyagos has-kismedence CT-ről van szó. Az önmagában túllépi a 10mSv-et. igaz a gyermekek nagyjából 2/3-a még a természetes sugárterhelés értékét sem érte el a vizsgálatok során, illetve a 90%-belül maradt a 10mSv-ten ez igaz. de attól még oda kell figyelni a CT-re nagyon is gyerekeknél főleg metasztázis keresésnél.
Köszönöm a válaszokat am 9. es vagyok és versenyre kellenek a válaszok... itt 1 link a feladatlapról ... [link]
Ha így könnyebb és eszébe jut még valami valakinek vagy valami tipp mi baja lehet szívesen várom ... :DD köszi!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!