Mennyi egy ember normális vércukorszintje közvetlenül pár perccel intenzív testmozgás után?
4-6.1 mmol/L az éhgyomori az egészséges ember vércukra,mozgástól függetlenül.
Étkezés után( 50g ch):
2 órán belül a 7.8-10.9 mmol/L akkor enyhe kezdődő diabétesz. Ha 11 mmol/L fölött van akkor cukorbetegségről beszélhetünk.
A vércukor felemelkedhet is akár a nagy fizikai terheléstől (étkezéstől független),mivel a máj is képes cukrot előállítani a glikogén raktárából (egy korlátig),és 1 erős terhelés "riadóztatja" a májat az azonnali cukor(glikogén) kibocsájtásra.
Előző: biológiatudásom alapján a mozgás felhasználja a vércukrot, szóval elvileg le kéne, hogy essen, ugyanakkor ha vannak megfelelő tartalékok, talán az adrenalin az, ami ezeket a tartalékokat cukorrá alakítja. Csak nem tudom, hogy indokolt-e, hogy ennyire megemelje a vércukrot.
Szerintem nálad azért esik le, mivel diabéteszes vagy, sé a szervezetedben nincsenek akkora szénhidrát-tartalékok, mint egy nem-diabéteszes szervezetben.
Való igaz,a mozgás csökkenti alapjában.
De a nagy erőt igénylő, hirtelen NAGY megterhelés meglódítja a vércukrot,ami ez után 1 órán belül normalizálódik. Ez plusz vércukor mint már írtam nem közvetlenül a bevitt kajától származik,hanem a májból és az izmokban tárolt glikogénből ered,és evolúciós afféle biztonsági tartalék. Az adrenalin szintén ugyanilyen hatású,erős vércukor emelő képes.
Milyen mérőd van? Accu check?
Csak azért, mert ez a tip. mérő valamikor 1 egésszel is felülmér!!!
Csak a vénás vérből vett cukor diagnosztikus értékű!
Menj el laborba, kérj egy terheléses vizsgálatot, ha bizonytalan vagy. De kaja után 7-8 érték teljesen jó, pláne, ha felülmér a géped.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!