A méz mitől annyira egészséges?
70 féle gyógyhatással bír
•18 aminósav ( Taurin, Arginin, Cisztin, Timin, Karnitin,…)
•22 ásványi anyag (Vas, Mangán, réz, Kálium, Kálcium, Zink, Silícium, Foszfor, Jód, Alumínium, Nikkel, Lítium, Titán, Ozmium, Bór, …)
•Szőlőcukor (glükóz), Gyümölcscukor (fruktóz)
•Vitaminok B1 (tiamin), B2 (ribofalvin), B6 (piridixon), PP (nikotinsav), B11 (folsav), B5 (pantoténsav)
•Enzimek (kataláz, peroxidáz, redukáz, glükozoxidáz, invertáz, amiláz..)
•flavonoidok ( 6 flavonol, 4 flavonol, pinocembrin,)
Rendszeres fogyasztásával sok betegség megelőzhető.
"1. Mi van a mézben?
A méz csaknem az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges, ráadásul a zárt üvegben, hűvös helyen tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát. 19 aminosav, 33 ásványi anyag, 11 vitamin, enzimek, szőlő- és gyümölcscukor írható a méz számlájára. A nyomelemek közül tartalmaz kalciumot, foszfort, magnéziumot, klórt, nátriumot, ként, jódot, vasat, kobaltot, rezet, cinket, kadmiumot, mangánt és aluminíumot. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne. A benne levő glukóz szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely szabadon csak a mézben található meg a gyümölcsökön kívül.
2. Mire jó a méz?
A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. A benne lévő hormonok óvják a vesét és a májat, de kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatása is van. Baktériumölő hatását már az ősidőkben is ismerték, így sebek gyógyításában is hatékony. A nyers mézben található hidrogén-peroxid hatásos a fogszuvasodás ellen. Emellett biztosítja a nyugodt alvást, egyes fajták pedig vízhajtásnál eredményesek. Képes gyorsan megszüntetni az izomfáradságot, amely az egyes cukor-összetevők gyors felszívódásának köszönhető. Stressz esetén is hatékony, nyugtató hatásának köszönhetően.
3. Külsőleg is alkalmazható?
A méz köztudottan afrodiziákum: fokozza az agyban az endorfinok termelődését, amelyek a jó hangulatért felelősek. Indiában például gyakran külsőleg, általában a nemi szerveken alkalmazták masszírozással. Ezen kívül az egyik legősibb kozmetikai szer, amelyet már az ókori Egyiptomban is szívesen használtak. Ma már a szépségipar is „feltalálta” és krémek formájában könnyen hozzájuthatunk, de otthoni pakolásokat is készíthetünk belőle. A száraz, húzódó, érzékeny bőrnek segítség, de az aknés bőrre is kiválóan alkalmazható antibakteriális hatóanyagának köszönhetően.
4. Melyek a legismertebb mézek és milyen hatásuk van?
Akácméz: a legtovább folyékony állagú méz, jó a köhögés csillapítására és gyomorsavtúltengésre.
Aranyvesszőméz: lassan kristályosodó méz, kiváló vesetisztító, és húgyúti fertőtlenítésre alkalmas.
Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz, íze kissé kesernyés. Fogyasztása trombózisok megelőzésére és visszérpanaszokra javasolt.
Hársméz: kellemes, fűszeres ízű méz, a légúti megbetegedések, lázas állapot kezelésében hatékony. Stressz ellen is kiváló.
Levendulaméz: erőteljes aromájú méz, álmatlanság ellen és veseproblémákra ajánlott.
Mentaméz: a világoszöld színű édesítő az emésztést serkenti, valamint segít legyőzni a puffadást, görcsöket, valamint fájdalomcsillapító hatású.
Napraforgóméz: sütésre ajánlják leginkább, mert gyorsan kristályosodik. Magas a flavonoid tartalma.
Repceméz: krémszínű, gyorsan kristályosodó. Túlzott gyomorsav-termelésnél ajánlott a fogyasztása.
Selyemfű méz: víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú, erős, jellegzetes ízzel. Magas nyomelem és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti szervezetünket, valamint enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Vegyes virágméz: sütemények készítéséhez és magában fogyasztva is ízletes.
Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, hiszen számos természetgyógyászatban is használt növényekről gyűjtik össze az értékes anyagokat a méhek. Nagy mennyiségben található benne kálium, erősíti a szervezet védekező rendszerét, de szívpanaszok esetén is hatásos.
5. Mit tegyünk a kikristályosodott mézzel?
Azt, hogy egy méz milyen gyorsan kristályosodik ki a szőlőcukor és a gyümölcscukor aránya alakítja. A szőlőcukor elősegíti, a gyümölcscukor gátolja a "cukrosodást", vagyis minél nagyobb arányban tartalmaz gyümölcscukrot, annál tovább marad folyékony. Az akácméz nem, míg például a napraforgóméz gyorsan kristályosodik. De ez nem jelenti azt, hogy a termelők plusz cukrot tettek volna bele. Ha a besűrűsödött mézet újra folyékonyan szeretnénk látni, akkor 40 fokos vízbe kell állítani. Ám érdemes csak annyit "felmelegíteni", amennyit el is fogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!