Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Más is szenved "gyors veseműkö...

Más is szenved "gyors veseműködéstől"?

Figyelt kérdés

Amióta az eszem tudom, rengetegszer járok kiswc-re, és gyakorlatilag soha nem aludtam végig az éjszakát, minimum egyszer-kétszer, de van, hogy négyszer-ötször is fel kell kelnem pisilni...

Szervi okok kizárva, oviban szüleim végigjárták velem a dokikat, akik szerint ez még normális, és jobb, hogy felkelek, mintha álmomban "baleset" történne.. Azóta felnőttem, egyéb vesétől független okok miatt félévente-évente CT- és egyéb vizsgálatokon kell résztvennem, de a veséim orvosi értelemben kitűnőek.

Akkor mégis, mitől lehet ez? Olyan jó lenne végigaludni nyugodtan egy éjszakát.. Altatót, gyógyszereket eszemben sincs szedni. Ha ezen kívül van valakinek ötlete/tapasztalata, segítségét megköszönném:)

2011. okt. 29. 13:41
 1/8 anonim ***** válasza:
Hány éves vagy? Milyen nemű? Este gyakrabban kell felkened pisilni, mint ahányszor nappal? A teljes (vagyis nem az 1-1 alakalommal ürített) éjszakai vizeletmennyiség nagyobb, mint a nappali? Mi az a "másik ok", ami miatt ilyen gyakran kell CT-re járnod? Lábaid be szoktak dagadni a nap végére?
2011. okt. 29. 16:08
 2/8 A kérdező kommentje:

A másik okot ide nem írnám le, nyirokcsomókkal van összefüggésben, de sem lábdagadás nincs, sem rendellenes mennyiség. Nappal úgy óránként, két óránként "járok", de ilyenkor nem zavar. Nem több az éjszakai.

Valahogy az erre való "érzékenységem" kellene kikapcsolni, hogy ne ébresszen fel éjjel többször is..:/

22/L

2011. okt. 29. 16:57
 3/8 anonim ***** válasza:

Nekem is ez van, olyan mintha naponta akár többször is felfáznék. :/

Éjjel órákig nem tudok elaludni mert ha lefexek 20-30 percenként kell mennem wc-re, aztán éjjel is felriaszt a hólyagom, és amikor hajnalban felkelek gyakran nem tudok visszaaludni. :/

Vmennyit segít ha szomjasan fekszek le.

27F

2011. okt. 29. 18:01
 4/8 A kérdező kommentje:
Én sem iszom elalvás előtt.. akkor gyakorlatilag semmit sem alszom..
2011. okt. 29. 18:05
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha a vesédet valóban kivizsgálták (mert bizonyos veseelégtelenségek pont a vizelet mennyiségének növekedésével járnak), attól még sok oka lehet ennek a tünetnek.

A lábdagadást és éjszaki mennyiséget azért kérdeztem, mert ez kezdődő szívelégtelenségre utalhat: mivel a szív "gyenge", ezért rossz a keringés, így a lábban emiatt ödéma keletkezik napközben, viszont este, ha a beteg vízszintesbe kerül (vagyis lefekszik), akkor a keringésnek már nem kell "küzdeni" a gravitációval, így a beteg este gyakorlatilag kipisili az ödémát, csak emiatt sokszor fel kell kelnie. De mivel neked nem dagad a lábad, és este nem kell többet, ezért jó eséllyel nem ez a bajod.

A gyakori vizelés okai lehetnek még a húgyhólyagnak a betegségei: irritábilis hólyag, chr. cystitis (ha pedig a "nyirokbajodra" kismedencei sugárkezelést is kaptál, akkor sugár cystitis is szóba jöhet) a két leggyakoribb. Ezekre jellemző, hogy a beteg összvizelet mennyisége normális, viszont ezt sokszor, kis adagokban kell kiürítenie. Urológián már voltál a panaszaiddal?

De ha a vizelet mennyisége összességében is nagyobb (vagyis azért pisil sokat a beteg, mert sok vizelet termelődik) akkor még további betegségek is szóba jöhetnek. Leggyakoribb a cukorbetegség (a diabetes latinul "bővizelést" jelent), lehet még diabetes insipidus (ez az ADH nevű hormon hiányát jelenti, nincs köze a cukorbetegséghez a "hasonló" név ellenére), esetleg pszichogén polydipsia (a beteg valamilyen mentális ok miatt többet iszik, ezért többet is pisil).

Ezeken kívül még biztos van több tucat más betegség is, ami hasonló tüneteket okoz (pl. férfiaknál a benignus prostatahyperplasia az egyik leggyakoribb felelős az ilyen tünetekért), de ezek egy része most vagy nem jutott eszembe, vagy pedig relatíve ritkák (pl. schistosomiasis, amiben férgek költöznek a húgyhólyagba).

2011. okt. 29. 18:40
 6/8 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Írtam privátot részletesebben. Köszönöm:)
2011. okt. 29. 19:01
 7/8 anonim ***** válasza:

Szívesen.

A 27 éves srácnak pedig innen üzenném, hogy ő sem úszhatja meg az urológiát, mert egy szakembert idézve: Nem helyes a kellemetlen tünetek ellen kevés folyadék fogyasztásával védekezni, hiszen a szervezet folyadékhiánya súlyos állapotokat okozhat. Ha valaki nem fogyaszt napi három liternél több folyadékot, mégis több mint 6-8-szor kényszerül felkeresni a mellékhelyiséget, feltétlenül forduljon orvoshoz. Számos betegség (krónikus gyulladás, kő, daganat, hiperaktív hólyag) elképzelhető, melyek közül a legtöbb orvosi segítséget igényel.

2011. okt. 29. 19:34
 8/8 anonim ***** válasza:
Én is köszönöm. :)
2011. okt. 29. 19:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!