Elolvassátok fiúk, lányok? Jó tudni szerintem.
6 különböző nemi úton terjedő betegség leírását szedtem össze netről, lerövidítettem őket :), a lényeg benne van... Én sem voltam eddig túl jól informált, gondoltam ti is olvassátok el, mert hasznos lehet.
Egyenlőre itt van kettő, mindjárt jön a többi is.
Ezt nem nagyon lehetett rövidíteni:
Hepatitis B, C
A betegség lassan kezdődik, rendszerint láz nélkül. A bevezető szakban izületi fájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, majd ezt követően a sárgaság. Akut szövődménye a májsorvadás (atrófia), ami halálos kimenetelű lehet. A fertőzés krónikussá is válhat. Késői következménye a májzsugorodás (cirrózis) és a májrák.
Kórokozója a hepatitis B vírus. A fertőzés forrása: az akut és a krónikus betegek, valamint a tünetmentes vírushordozók. Vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal (ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed. Tipikus terjedési módok:
szexuális érintkezés,
vér, vérkészítmények,
vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek,
szervátültetés,
intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata,
sérült bőrrel, illetőleg nyálkahártyával történő érintkezés,
fertőzött anyáról újszülöttre.
Lappangási idő: 45-180 nap, leggyakrabban 60-90 nap.
A fertőzőképesség időtartama: a lappangási időben, rendszerint több héttel a tünetek megjelenése előtt kezdődik és a heveny tünetek lezajlásáig tart.
A tünetmentes hordozók és a krónikus betegek évekig, akár életük végéig fertőzőképesek lehetnek!
Megelőzésében különösen fontos a véradók, vérkészítmények, sejt-, szövet-, szervdonorok, terhes nők szűrővizsgálata, a kórházhigiénés rendszabályok szigorú betartása és ellenőrzése, az egészségügyi dolgozók oktatása.
Javasolt a hepatitisz B elleni védőoltás (aktív immunizálás) egészségügyi dolgozók, művese kezelésben részesülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatits B előfordulása jelentős.
Hepatitis C
A betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában jelentkezik. A fertőzöttek 75-90%-ában tünetmentes vagy tünetszegény vírushordozás alakul ki. Gyakori a betegség krónikussá válása és ez májzsugorodáshoz (cirrózis) vezethet.
Kórokozó: a hepatitis C vírus.
A fertőzés forrása: a vírushordozó és a beteg ember.
Fertőzött vérrel, szövetnedvekkel terjedhet. A fertőzött anyáról a csecsemőre történő terjedés 6-10%-os valószínűséggel fordulhat elő. A szexuális úton történő fertőzés ritka.
Lappangási idő: 14 - 180 nap, leggyakrabban 6-9 hét.
Megelőzés megegyezik a hepatitis B-nél leírtakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!