Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Elolvassátok fiúk, lányok? Jó...

Elolvassátok fiúk, lányok? Jó tudni szerintem.

Figyelt kérdés

6 különböző nemi úton terjedő betegség leírását szedtem össze netről, lerövidítettem őket :), a lényeg benne van... Én sem voltam eddig túl jól informált, gondoltam ti is olvassátok el, mert hasznos lehet.

Egyenlőre itt van kettő, mindjárt jön a többi is.

2011. szept. 28. 18:02
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Ezt nem nagyon lehetett rövidíteni:

Hepatitis B, C

A betegség lassan kezdődik, rendszerint láz nélkül. A bevezető szakban izületi fájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, majd ezt követően a sárgaság. Akut szövődménye a májsorvadás (atrófia), ami halálos kimenetelű lehet. A fertőzés krónikussá is válhat. Késői következménye a májzsugorodás (cirrózis) és a májrák.

Kórokozója a hepatitis B vírus. A fertőzés forrása: az akut és a krónikus betegek, valamint a tünetmentes vírushordozók. Vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal (ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed. Tipikus terjedési módok:

szexuális érintkezés,

vér, vérkészítmények,

vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek,

szervátültetés,

intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata,

sérült bőrrel, illetőleg nyálkahártyával történő érintkezés,

fertőzött anyáról újszülöttre.

Lappangási idő: 45-180 nap, leggyakrabban 60-90 nap.

A fertőzőképesség időtartama: a lappangási időben, rendszerint több héttel a tünetek megjelenése előtt kezdődik és a heveny tünetek lezajlásáig tart.

A tünetmentes hordozók és a krónikus betegek évekig, akár életük végéig fertőzőképesek lehetnek!

Megelőzésében különösen fontos a véradók, vérkészítmények, sejt-, szövet-, szervdonorok, terhes nők szűrővizsgálata, a kórházhigiénés rendszabályok szigorú betartása és ellenőrzése, az egészségügyi dolgozók oktatása.

Javasolt a hepatitisz B elleni védőoltás (aktív immunizálás) egészségügyi dolgozók, művese kezelésben részesülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatits B előfordulása jelentős.

Hepatitis C

A betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában jelentkezik. A fertőzöttek 75-90%-ában tünetmentes vagy tünetszegény vírushordozás alakul ki. Gyakori a betegség krónikussá válása és ez májzsugorodáshoz (cirrózis) vezethet.

Kórokozó: a hepatitis C vírus.

A fertőzés forrása: a vírushordozó és a beteg ember.

Fertőzött vérrel, szövetnedvekkel terjedhet. A fertőzött anyáról a csecsemőre történő terjedés 6-10%-os valószínűséggel fordulhat elő. A szexuális úton történő fertőzés ritka.

Lappangási idő: 14 - 180 nap, leggyakrabban 6-9 hét.

Megelőzés megegyezik a hepatitis B-nél leírtakkal.

2011. szept. 28. 18:15
 12/18 anonim ***** válasza:
ez engem nem érdekel :/
2011. szept. 28. 18:19
 13/18 A kérdező kommentje:
Rendben. Csak nehogy megbánd. Ám én is nemrég voltam tini, ugyhogy részben megértelek, hogy igy gondolkodsz. Sajnos.
2011. szept. 28. 18:25
 14/18 anonim ***** válasza:
ó hát annyi betegség van amiket mindenhonnan össze lehetne szedni ha állandóan azon aggódnék mehetnék a pszichiátriára.
2011. szept. 28. 18:26
 15/18 anonim ***** válasza:
0%
különben is volt már pár egyéjszakás kalandom és sose szedtem össze semmit
2011. szept. 28. 18:27
 16/18 A kérdező kommentje:
Szerencséd volt, csak az a baj, hogy ezt nem vetted észre. Készpénznem veszed az egészségedte. Ezt mondom ugy, hogy Multiplex Sclerosis gyanús voltam, már-már 100%-ban diagnosztizálták, kórházban is voltam, kortikoszteroidokat kaptam meg vitaminbombákat infúzión keresztül. Azóta jobban értékelem az egészségemet.
2011. szept. 28. 18:31
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
És miből gondolod, hogy nem kaptál el semmit? Nem minden okoz mindenkinél panaszt, és továbbadhatod másnak.
2011. szept. 28. 19:50
 18/18 anonim válasza:
Nyugodjatok már le!
2015. aug. 10. 11:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!