Ha Romániában 1 évre elkötelezem magam ÖNKÉNTES munkára, (szerződést és min. Pénzt kapok), akkor fizetenem kell az egészségügyi ellátásért?
Nem tudom, hogy Romániában hogy van, én Hollandiában élek fél éve és az EU-kártya kevesebbre elég, mint gondolnád. Vészhelyzetben ellátnak, de minden egyebet már nekem kell fizetnem, pl. mivel itt mentőt hívni nem ingyenes, hiába az Mo-n, ki kéne fizetnem a 200 eurós költségét. Szerintem kellemetlen meglepetések előtt tájékozódj: ajánlom az EURES oldalát, vagy a Román Nagykövetséget.
Az viszont biztos, hogy ha amunkáltatód fizet utánad betegbiztosítást (és miért ne tenné?), akkor nem kell itthon fizetned, mert ha egy EU-tagállamban biztosított vagy, akkor az itthon is elég. De mivel itthon meg kötelező fizetned a TB-t, ezért ha ezt nem szeretnéd megtenni, akkor igazolnod kell az APEH felé, hogy utánad més tagállamban fizetik a tébét. Bonyolult egy rendszer, de érdemes utánanézned a kinti szabályoknak, mielőtt úgy jársz, mint én (egyedülállósági papírt kértek tőlem a regisztrációmhoz, ami kell a kinti biztosításomhoz - itthon ez csak házasságkötéshez kell, Hollandiában úgy tűnik mindenhez.. persze hogy nem volt ilyen iratom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!