Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A pajzsmirigyben lévő göbök...

A pajzsmirigyben lévő göbök nem mindig okoznak gondot?

Figyelt kérdés
Már 2001-ben göböket észleltek a pajzsmirigyemben (nyaki ultrahangnál, az egyikben pár mm-es, a másikban 1 cm-es göböt), és most, gyermekem születése után családi unszolásra elmentem szakorvoshoz. Az orvos külsőre (megnyomogatta a nyakam) semmi különöset nem talált, elküldött vérvételre és ultrahangra. A vérvétel eredménye már megvan és jó (Ths: 2,39, Ft3: 4,18, FT4: 20,63), az ultrahang majd később lesz.
2009. márc. 25. 17:13
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem mindíg okoznak gondot, de az 1 cm felettiek rendszeres megfigyelésre szorulnak. Rendben lehetnek a pajzsmirigy hormonjaid, de attól függetlenül elindulhat egy ekkora daganat. Rosszindulatuvá válhat, ciszta alakulhat ki. Nekem évente nézték, 13 év után indult hirtelen növésnek, azóta megműtöttek.
2009. márc. 25. 17:18
 2/8 anonim ***** válasza:
ha jól tudom megkülönböztetnek hideg és meleg göböt, biztos számít az is hogy melyik van. ili
2009. márc. 25. 17:20
 3/8 anonim ***** válasza:

én első

a hideg göbök (nem csinál semmit csak ott van) átcsaphatnak melegbe, ezért kell a rendszeres ellenőrzés.

2009. márc. 25. 17:23
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Hülye kérdés lehet, de hogyan állapítják meg, hogy meleg vagy hideg a göb?

2009. márc. 25. 20:26
 5/8 anonim ***** válasza:
Izotópos vizsgálat: a göb működéséről szolgáltat adatokat. Attól függően, hogy a bejuttatott izotópból a környezetéhez viszonyítva mennyit vesz fel a göb, beszélünk hideg, meleg és forró göbről. A hideg göb a környezetéhez viszonyítva kevesebb, a forró göb a környezetéhez képest jóval több izotópot dúsít. Ez alapján azonban nem dönthető el, hogy a göb rossz- vagy jóindulatú-e. Tény azonban, hogy rosszindulatú elváltozás gyakrabban fordul elő hideg göbben. Rosszindulatú elváltozás szerencsére csak a hideg göbök kis hányadában mutatható ki. A pajzsmirigy izotópos vizsgálata semmilyen veszéllyel nem jár, terhességben természetesen azonban nem végezhető el.
2009. márc. 26. 09:59
 6/8 anonim ***** válasza:
2009. márc. 26. 09:59
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb hozzászólásokat!

Nálam az izotópos vizsgálat azért nem jöhet szóba, mert 11 hónapos kislányom van, és ha jól tudom, valamennyi időt külön kéne töltenünk. 1-2 nap megoldható lenne, de több nem.

2009. márc. 26. 12:43
 8/8 anonim ***** válasza:
Izotópos vizsgálatnál annyira minimális a bevit sugárzó anyag, hogy azt mind felveszi a pajzsmirigy. tehát pár órával a vizsgálat után, már nyugodtan mehetsz a gyerekhez.
2009. márc. 26. 23:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!