Lágyéksérv? (sürgös)
Ezt innen sajnos nehéz megmondani, szóval ha nem múlik el 2-3 napon belül, vagy netán elkezd fájni, feltétlenül menj el orvoshoz.
Nekem amúgy lágyéksérvem van, de még az ügyeletes orvos is csak ultrahang után tudta biztosra mondani, hogy sérv, előtte azt mondta, hogy megduzzadt nyirokcsomó. Még annyit, hogy nálam a duzzanat nem volt piros, kivülről nem is látszott, csak mivel az első napokban tompán fájt (azt hittem, izomláz), észrevettem a csomót. De mivel a tied piros, lehet, hogy csak kidörzsölődött a bőr, vagy megcsípett valami. Mindenesetre biztosat csak egy orvos tudna mondani. Én csak tippelni tudok, sérv, nyirokcsomó, esetleg valami bőrirritáció.
Egyébként ha sérv, azokat meg szokták műteni (de gondolom, a műtétre is elő kell jegyeztetni magad, meg várni 1-2 hónapot), de ha nem veszélyes, akkor nem azonnal. Mert nyilván, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy a sérv esetleg könnyen kizáródhat, vagy már meg is történt a baj, akkor rögtön tolnak is be a műtőbe.
Viszont ha nincs szó ilyenről (mint az én esetemben), akkor bármilyen sportot csinálhatsz, ami nem okoz fájdalmat az érintett területen (de persze azért igyekezz ne az ottani izomcsoportokat megerőltetni). De gondolom, kenuzásban nem nagy szerepet játszanak a lágyéktájéki és az alhasi izmok, de sosem kenuztam, úgyhogy passz...
A műtétről annyit tudok, hogy kb 6 hétig nem szabad utána megerőltető fizikai munkát végezni, gondolom, ez az edzésre, és a versenyre is ugyanúgy fennáll.
Hát, engem még sosem műtöttek sérvvel (csak javasolják, mert ugye nekem is van...), de részletesen elmondták, hogyan fog zajlani. Már előtte való nap be kell feküdni a kórházba (gondolom, mert nem lehet akármit enni, meg biztos csinálnak 1-2 vizsgálatot, a biztonság kedvéért), aztán másnap megműtenek. Kb 50 perces rutin műtét, altatásban végzik el. Visszahelyezik a kitüremkedett sérvet a helyére, és összevarrják a sérvkaput az izmon, és általában még egy szövetbarát, fel nem szívódó hálót is beültetnek, hogy azzal erősítsék meg a gyenge pontot az izmon, aztán összevarrják a sebet, ami csak pár centis vágás, egyébként. Szóval elvileg egyáltalán nem vészes a műtét, utána még egy napig bent tartanak megfigyelésre, és utána haza lehet menni. Szóval összesen 3 nap a kórházban, utána 2-3 hétig sokat kell pihenni, és a műtét utáni 6. hétig nem szabad fizikai munkát végezni.
Egyébként öcsémet még gyerek korában műtötték sérvvel, így annyit tudok még, hogy a műtét önmagában nem fáj (hiszen altatnak), de utána a seb igen. Pár napig eléggé.
Mert nem olyan súlyos a sérvem, hogy sürgősen műteni kelljen. De a műtétet nekem is javasolta az orvos, elmondta, hogy mivel jár, meg minden, meg azt is mondta, hogy idővel rosszabbodhat a sérv, szóval jobb lenne túlesni rajta minél hamarabb. Ezzel nekem csak az a bajom, hogy egyetem mellett dolgoznom is kell, nem nagyon engedhetnék meg magamnak 6 hetes kihagyást, mert fizikai munkát végzek, és azt műtét után nem csinálhatnám. Ez az egyik ok. A másik, hogy, bevallom férfiasan (pedig amúgy lány vagyok:D), hogy nekem már szinte szabályos fóbiám van a kórházaktól. Még ha csak látogatni megyek, vagy esetleg sokat kell ott várakoznom, ilyen pánikszerű valami jön rám tőle. :S Ezért igyekszem halogatni a műtétet, amíg lehet, de hangsúlyozom, egészen enyhe sérvem van csak, kívülről nem is lehet látni, csak kézzel érezni. Illetve mostanában már azt is alig. Olyan, mintha a csomó összement és visszahúzódott volna, reménykedek is benne, hogy idővel magától meggyógyul, és így megúszom a műtétet. Persze, gondolom ettől a hozzáállásomtól minden orvos a haját tépné. :) De a neten olvastam egy megbízhatónak tűnő cikket(ha érdekel, belinkelem,illetve lefordítom, ha kell, mert angol cikk), abban azt írják, hogy a kisebbfajta sérvek gyógyíthatóak műtét nélkül, bizonyos gyakorlatokkal. A legfontosabbnak az úszást említi, olyasmit ír, hogy a víz nyomása megakadályozza, hogy a sérv elmozduljon, maga az úszás pedig megerősíti az izmokat, így idővel, és rendszeres úszással magától begyógyulhat a sérvkapu. Én azt tapasztaltam, hogy mióta (úgy egy hónapja kb) naponta, vagy két naponta úszok kb 30-45 percet, a csomóm annyira kicsi lett, hogy néha egyáltalán nem is érzem, de ha igen, akkor sem mozdul már el a helyéről. Ezért reménykedek, hogy hatásos ez a módszer, a többi gyakorlatot egyelőre nem mertem kipróbálni.
Meg végül is az orvos is azt mondta, hogy az enyhe sérv olyan dolog, amivel akár évekig el lehet lenni műtét nélkül is, de ha súlyosbodik, vagy fájni kezd, akkor azonnal vissza kell menni ellenőrzésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!