Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Van-e mód rá, h a víz alatt...

Van-e mód rá, h a víz alatt tudjunk lélegezni?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogyha az idegrendszert olyan módon tudnánk programozni, h a nyelőcsőbe kerülő víz esetén ne índítson el köhögőrohamot, sőt, a víz tüdőbejuttatásához a gégefedő se jelentsem akadály.

Ha ezeket a szomatikus mozgatóidegeket blokkoljuk, ak szabadon mehet víz a tüdőbe, és ugyanúgy megtörténhet a gázcsere, mint a halaknál. Mekkora királyság lenne?!

Ez elméletben nekem valószerűnek tűnik, gyakorlatban megtörténhet?

2011. jan. 14. 22:51
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem, mert a tüdő nem arra van beállítva, hogy a vízből szűrje ki az oxigént.
2011. jan. 14. 22:59
 2/10 anonim ***** válasza:
Meglehetősen halvaszületett elméleted van.
2011. jan. 14. 23:00
 3/10 A kérdező kommentje:

Tudtam, h nem fogjátok azt mondani, h biológiai nobel-díjat a kezembe, de azért indokoljátok meg, h miért nem lenne ez így ok!

Tudom, h a tüdő a levegőnek van kitalálva, de a diffúzió ak is működhet, nem kell oda speckó cucc, a halak is min. 3%-ban a bőrükön át lélegeznek, tehát csak az a lényeg, h a víz eljusson a légzőhámhoz, és meglegyen a koncentrációkülönbség.

2011. jan. 14. 23:18
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Először is: ha a nyelőcsőbe kerül a víz, attól még soha senkinek nem lett baja :)

Nagyon egyszerű vagy - úgyhogy megpróbálok inkább egy ugyancsak egyszerű példával meggyőzni: Tüdő ödéma - kikerülve a felső légutakat jut víz a tüdőbe. Mivel csökkenti a légzőfelületet, ezért az emberek nem túl vidámak tőle.

2011. jan. 15. 01:21
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

előző vagyok

Ha azokat a "szomatikus mozgatóidegeket" blokkolod, pl köhögésnél, akkor sok egyéb mással blokkolod a légzőizmokat is - akkor meg már mindegy, hogy vizet töltesz a tüdőbe vagy sem. De ha blokkolod és lélegeztetőgéped is van + folyamatosan döntöd a tüdőbe a vizet - akkor sem fog átdiffundálni az alveólusokon a vízből az O2.

2011. jan. 15. 01:32
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a beömlő víztől összeesne a tüdő, meg ki is kellene azt passzírozni onnan valahogy, nincs hozzá elég erős izomzat. A levegő sokkal könyebb, mint 5 liter víz, ami mondjuk befolyna, erre vagyunk kitalálva.
2011. jan. 15. 03:00
 7/10 A kérdező kommentje:

(ááá...hülyeséget írtam, vegetatív idegrendszerre gondoltam, a szomatikusnak az érintett helyeken köze sincs.)

hmmm...egész jó érvek, de azért kötözködnék :)

tüdőödémánál nincs vízmozgás, így nem is csoda, h az rossz.

csak a gégefedőt és az evolúciósan beidegzett köhögést kéne blokkolni, ezzel kikerülve a rekeszizmot, és a mellkastágító izmokat.

a léghólyagokat nem ismerem sejtenként megnevezve, de azt gondolom, hogyha egy egyszerű bőrlégzésű állat fel tudja venni a nedves hámon az oxigént, ak szegény alveólusok miért ne tudnák?

de persze probléma, h a víz tényleg kemény dolog lehet a tüdőnek, de mivel még senki nem próbált 5 liter vizet kipréselni rajta, ezért nem tudhatjuk, h mennyire lassítaná ez a légzést, de sztem menne így is csak lassabban.

najó, a tüdőödémáról jut eszembe, h mégsem olyan könnyű kipréselni a vizet, egyszerűen csak azt kell kitalálni, h hogyan lehetséges ez.

2011. jan. 15. 10:02
 8/10 anonim ***** válasza:

Figyelj!

1. Az egész irományomnak annyi a lényege, hogy csökken a légzőfelület, ha víz, genny, idegentest bekerül oda.

2. A tüdő nem képes kiválasztani a vízből az oxigént - sajnos ilyen hülyén lett kitalálva.

3. A halaknak kopoltyújuk van, nekünk meg tüdőnk. - ez a tény önmagában választ ad a kérdésedre.

Ui: Ne csak a biológia könyvet bújd, ezek rejtelmeit az élettan című irományokban keresd. Ott alapvető válaszokat találsz.

2011. jan. 15. 22:24
 9/10 anonim ***** válasza:

Még mindig én.

A vízbefulladás szerinted hogyan zajlik??

Mit jelent az, hogy a tüdőödémánál nincs vízmozgás?

2011. jan. 15. 22:30
 10/10 A kérdező kommentje:

hosszú menet volt, de meggyőztél :)

állattan vizsgára készültem, és a halak után gondoltam, h mi miért ne tudnánk vízben élni, ha a kis borsósagyúaknak sikerült :)

na majd ha átveszem az emlősöket, ak talán tisztázódik a kép.

2011. jan. 16. 12:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!