Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Cukor és inzulinszt kérdésben...

Cukor és inzulinszt kérdésben segítene valaki?

Figyelt kérdés

0' INZ: 12,74

120' INZ: 36,06

cukor éhgyomorra: 6,1

Már több fórumban is szétnéztem. Ilyen értékekre már gyógyszereket írnak, és inzulinrezisztanciát mondanak rá. Az én endokrin-nőgyógyászom azt mondta, hogy ez teljesen jó, semmi kezelést nem igényel.

Akinek van benne tapasztalata, kérem segítsen nekem. Nem is tudom, hogy kihez kellene ezzel fordulni, diabetológushoz? Vagy ez tényleg nem is rossz? Akkor miért kell mindenki másnak kezelni?

Vannak problémáim, hiába mondom az orvosnak, lehet, hogy nem is ezzel függ össze, de leírom, hátha segít.

- ha eszem, kb. egy óra múlva azt érzem, hogy farkas éhes vagyok, és ha nem eszek akkor el kezdek remegni.

- a szám annyira szárad, hogy hiába iszok, kb. 5 perc múlva annyira kiszárad, mintha egy hete nem ittam volna.

- evés után nem tudok koncentrálni, nagyon elálmosodok, el tudnék ülve, munka közben aludni, olyan mintha el lennék kábulva.

- nem sokat eszem, mégis hízok, pedig jó minőségű kaját eszem már egy ideje

kb. ilyen egy napom:

reggeli: egy teljeskiőrlésű kenyérből szendvics, jégsaláta, paradicsom, uborka

tízórai: joghurt, vagy alma

ebéd: csirkemell párolt zöldséggel,vagy valami ilyesmi, ma pl. töröttkrumpli párolt lilakáposztával (húst nem kívántam)

mit csinálok rosszul? Érdemes lenne mással is megnézetni ezt a labort?

2010. dec. 10. 16:49
 1/8 A kérdező kommentje:
ja, a vacsit elfelejtettem. Általában valami kis főttkaja 5 körül, amikor hazaérek. Tényleg nem sok. Néha egy kis nasit is megengedek magamnak. Ja és csak vizet iszom, vagy enyhén szénsavas vagy sima csapvíz.
2010. dec. 10. 16:53
 2/8 anonim ***** válasza:

Sima endokrinológushoz menjél el, egy másikhoz.

Az értékeid igazából tényleg nem vészesek, de a tüneteid jelzésértékűek (kivéve az étkezés utáni fáradság, mert az normális jelenség), szóval ebből még bármi lehet.

2010. dec. 10. 16:58
 3/8 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszod!

De azt hogy érted, hogy nem vészes? Jó, vagy már kicsit rossz?

Azért kérdezem, mert az inzulinra is mindenki más határértéket mond. Nem tudom, akkor melyik a jó határérték.

2010. dec. 10. 17:01
 4/8 anonim ***** válasza:

3 és 5 között normális, szóval a tied egy kicsit magas, de ez még nem cukorbetegség. (cukorbetegeknek 9-11-es értékek simán kijönnek)

De azért szerintem jó ha valaki bővebb tájékoztatást ad róla, mert azért az ilyesmire figyelni kell, hogy hosszabb távon ne legyen belőle baj.

2010. dec. 10. 17:12
 5/8 anonim ***** válasza:
Egy mérés eredménye nem eredmény. 6,1 éhgyomorra egy kicsit emelkedett a normáltól. Viszont, amikor eszel valószínű igencsak felmegy a cukrod. Tehát napi 5-6 x-ori mérés eredménye mutatná ki igazán, mennyi is a napi vércukor ingadozásod.
2010. dec. 10. 17:16
 6/8 anonim ***** válasza:

az utolsónak abban igaza van hogy egy mérés nem mérés: ennyi alapján nem szokás diagnózist felállítani. A 6,1 mmol/l kb a normális határán van. a tankönyvek szerint 3,9-5,5 (más tankönyvek szerint 4,5-5,5) a normális vércukorszint éhomra, de mivel a vércukormérők sem 100%-ig pontosak (2-3 tizedet tévedhetnek)és kicsi egyéni különbségek is lehetnek ezért kb. 6,1 a határ.

Tehát, te még nem vagy cukorbeteg, ha szigorúan vesszük akkor a prediabéteszes kategóriába esel.

erről bővebben itt:

[link]

(ez az oldal is 5,5-ig tartja normálisnak a vércukrot, de ez ne zavarjon meg. )

Szerintem érdemes lenne elvinni az eredményeidet elvinni első körben mondjuk a háziorvosodhoz, hogy ő mit szól hozzá.

Én úgy gondolom (bár nem vagyok orvos), hogy gyógyszeres kezelést NEM, de egy kis odafigyelést és rendszeres ellenőrzést igényelne a vércukrod (már csak azért hogy megelőzzük vagy legalább időben elkapjuk a cukorbetegséget).

2010. dec. 10. 17:56
 7/8 A kérdező kommentje:
na de mindenki csak a cukorról beszél. Az inzulinról nem tudtok semmit?
2010. dec. 10. 19:54
 8/8 anonim ***** válasza:

az inzulinról azért nem beszél senki mert referencia értéket nem adtál meg, így nem lehet eldönteni hogy nálad ez magas-e vagy sem. Számít a kor, a nem, az adott laboratórium tulajdonságai, és még sok minden más is ezért fontos a referenciatartományt is föltüntetni.

"Ha az inzulin szint magas, és a glükóz szint normál és/vagy kissé emelkedett, akkor ott sejt szinten lehet némi inzulin rezisztencia. Ha az inzulin szint alacsony, és a glükóz szint magas, akkor legvalószínűbb, hogy nem termelődik elegendő inzulin. Ha az inzulin szint normál vagy megemelkedett, és a glükóz szint alacsony, akkor a beteg a túlzott mennyiségű inzulin miatt hipoglikémiás."

Megnövekedett inzulin szint található:

1. Akromegália

2. Cushing szindróma

3. Kortikoszteroidok, levodopa, szájon át szedhető fogamzásgátlók esetén

4. Fruktóz vagy galaktóz intolerancia

5. Inzulinómák

6. Elhízás

7. Inzulin rezisztencia, mint amilyen a korai 2 típusú diabeteszben fordul elő

Bővebben: [link]

2010. dec. 10. 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!