Milyen anyag marja le a húst teljes egészében de a csontokat meghagyja épségben?
Állatpreparálásra kell. Elhullott állatokat szeretnék gyűjteni és a csontvázakat összerakni vagy díszeket készíteni belőle.
A legtöbb szervetlen sav biztos nem jó mert a csontokat roncsolják. Csak az kell ami csak a húst szedi le a csont megmarad.
Akkor neked az anatómusok által használt macerálásra és egyéb technikákra van szükséged.
Meleg vízben való hosszan tartó áztatás folytán részben autolyticus, részben bacterialis bomlási folyamatok segítségével a csontokhoz tapadó lágyrészek (csonthártya, endosteum, csontvelő, ízületi porc stb.) elbomlanak, majd a bomlási folyamat befejezte után a csontokat átmossák, kiszárítják, és a maceratio révén el nem bontható zsírokat zsíroldó szerek gőzterében való kezeléssel (közben a zsíroldó szer állandóan lecsapódik a csontokon, kiold belőlük némi zsírt, majd lecsepegve az edény alsó részébe, az oldott zsír visszahagyásával újra elpárolog) kioldják. A szabad levegőre kitett csontokból a zsíroldó szerek elpárolognak; a csontok végül fehérítés céljából H2O2-oldatba kerülnek. Az így kikészített csontokat alkalmas állványzaton, sárgaréz drótokkal, a nagyobb porcrészeket idegen anyaggal (filc, illetve a bordaporcokat szárított bordaporc kosárral) pótolva, csontvázzá fűzik össze. A macerált csont nem tartalmaz többé csontsejteket; úgyszintén lebomlottak a csonton belüli erek is. Az áztatásnak ellenállnak a csont oszteokollagén rostrendszerei és sói. Ezért az áztatott csont mechanikai kvalitásai alig térnek el a friss csontéitól, csupán a csonthártya hiánya csökkenti némileg a csont hajlítási és szakítási szilárdságát.
Hozzátenném, hogy elhullott állatok gyűjtése során összeszedhetsz egy csomó vidám dolgot (hisz nem tudhatod, miben halt meg, lehet, fertőző betegségben), teszem azt veszettséget, de ezer mást is. Persze mindenkinek szíve joga, de én szóltam.
Én sohasem használok maró anyagokat a koponyák/csontok preparálásánál. A fejeket és egyéb alkatrészeket odateszem főni és amiután a húsok valamennyire megpuhulnak, elzárom a gázcsapot, majd letöltöm a forró vizet s aztán hideg vízzel lehűtöm a forró csontokat. Utána késsel, bicskával letisztítom a csontokat. Ami az orrjáratban levő porcogókat és húsokat illeti, azokat úgy szoktam kipucolni,hogy a koponyát elteszem egy nedves helyre, és addig várok, míg a lágy részek megrothadnak és így meglazulnak. Végül erős vízsugárral, a zuhany alatt kimosom a büdös húsokat. Ezt az eljárást csak a juh, a kecske, a disznó, a tehén koponyájával szoktam végezni, a kisemlősök koponyái esetében nem szoktam rothasztani a fejet, mert különben szétesnének a varratok szerint és a fogak is kipotyognának.
Ami az elhullott állatokat illeti én is óvatos vagyok, tehát azokat az állatokat, amelyeket nem a házunknál vágunk, azokat egy elásom, és kb hónapok múlva fogok neki a műveleteknek, ugyanis olvastam valahol, hogy pl. a veszettség vírusa kb három hétig a hullában még fertőzőképes marad. Ami a kisemlősöket illet, ha valamelyik vadásztól kapok görényfejet és egyéb kisállatfejeket, beleteszem alkoholba és majd csak egy hónap múlva fogok neki a kipreparálásának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!