Hogyan kaptál tüdőgyulladást (ha volt)? Vagy ez mivel terjed hogyan kaphatja el valaki?
Én vírustól kaptam, méghozzá kb.5 évvel ezelőtt, amikor Marokkóból jöttünk haza és a gépen még nem csinálták ezt a spray fújkodást a fertőtlenítővel.
! óra volt az út, 1 óra után kidőltem és már tudtam,hogy nem tudok leszállni a gépről, úgyhogy mentőt kellett hívni.
Másnap már fájt a tüdőm, ha levegőt vettem és köhögtem.
Kicsit agresszív vírus volt..azóta sprayznek, különösen arab orságok után.:-)
Terjedhet cseppfertőzéssel , levegőben is.
Egy átlagember általában vírusfertőzés útján kapja (pl.rátüsszentenek és épp meggyengült állapotban van az immunrendszere). Vannak kimondottan tüdőgyulladást okozó kórokozók (pl. Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, Streptococcus pneumoniae... stb). Előfordulhat gépi lélegeztetés kapcsán, vagy hosszas fekvéstől (az idősek ezért veszélyeztetettek, ha fekvőbetegek lesznek)-őnáluk elsősorban a pangó váladék a tüdőben okozza, ezért fontos forgatni, légzőtornáztatni, légúti drenaige, produktív köpetürítésre ösztönözni őket.
Vagy előfordulhat, hogy valami irritatív idegen test okozza (pl. a kisgyerek félrenyel valami kis tárgyat-ami általában a jobb főhörgőbe kerül-és ha nem veszi észre a szülő akkor lejjebb csúszik, betokosodik és irritálja a környező szöveteket - így produkálhat tütőgyulladást - ez azért ritka. Produkálhatja tumor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!