HbA1c IFCC 43 mmol
hbA1c 6,10%
Vércukorszint 4,6
Akkor az jó?
Figyelt kérdés
hbA1c IFCC 43 mmol van írva a határ értékek 20-42 között van a labor papíron. Ezt az emelkedett értéket okozhatta azt hogy vérvétel előtti időszakban kevés folyadékot ittam? Sokszor volt hogy a napi 1 liter sem volt meg. Illetve az is megemelhette ezt hogy a vérvétel előtt elfelejtettem hogy nem ehetek és ettem egy pogácsát? Emiatt mutathat fals eredményt ez a hbA1c IFCC? Aggódom. Azt olvastam hogy ez prediabetest jelez.
A hbA1c az kb. 2-3 havi vércukor átlagot mutat, szóval ha az magas, akkor nem amiatt, mert a vérvétel előtt ettél. Nem kell éhgyomorral végezni a hbA1c vizsgálatot.
Szóval igen, a vércukrod enyhén emelkedett, a te értékeid prediabetest jeleznek.
tegnap 21:44
2/8 anonim válasza:
Nem befolyásolja mert hbA1c az hosszú távú atlag vercukorszintet mutat nem az napot igen a te szinted pont a prediabetes határán van kezdj el rostosat stb enni inni mielőtt elered a diabétesz szintjét:)
tegnap 21:45
3/8 A kérdező kommentje:
Napok óta csak brokkolit eszek, csirkemellet, garnelat, barna tésztát, kenyeret szinte semmit max reggelire 2-3 zsemlet. Cukor mentes innivalót iszom vagy vizet. Sok narancsot eszek. Talán ez majd segít. Azt is olvastam egyébként hogy emelheti a szintet az is ha épp egy megfázásos vírus volt a szervezetembe és azt is ha dehidratalt a szervezet.
tegnap 21:52
4/8 anonim válasza:
Nem erobol kell tolni a dietat, hanem esszel. Lehet valtozatos az etrend, rizs, krumpli is belefer mertekkel meg cukorbetegkent is, a reggeli CH bedurrantast viszont erdemes kerulni egeszsegesen is, tehat pont azt a 2-3 zsemlet erdemes lecserelni.
tegnap 21:58
5/8 anonim válasza:
Mondjuk pont, hogy reggelire 2-3 zsemle az sok. Nem tudom milyen zsemléről van szó, de pl. egy egyszerű vizes zsemle darabja is tartalmazhat kb. 30 g szénhidrátot, szóval te reggelire beviszel már 60-90 gramm szénhidrátot, ami nagyon sok egy étkezésre. A sok narancs sem segít, tele van cukorral.
Amúgy lehet itt okolni azt, hogy dehidratált vagy, de az egészséges hbA1C határa 5,6-ig terjed, a tied 6,10, szóval azért jócskán átmegy a max határon, és ez nem a dehidratáltság miatt van. 6,5 felett már cukorbetegségről van szó. Fordulj a háziorvoshoz. Elküld egy cukorterheléses vércukorvizsgálatra, és mindjárt kiderül.
tegnap 22:06
6/8 A kérdező kommentje:
Voltam nála. Azt mondta majd elküld cukor terhelésre de ez nem akkora eltérés hogy aggodjunk. Állítólag ez az egyszeri ilyen érték még nem jelent semmit. Állítólag akkor kell jobban foglalkozni vele ha a következő is magasabb lesz. Kicsit alacsonyabb volt a vörösvérsejtek száma. Szerinte ez is emelheti a hbA1c értéket. Valami gyulladás volt a szervezetembe akkor a többi érték alapján. Szerinte az is emelhette ezt az értéket.
tegnap 22:21
7/8 anonim válasza:
Ugye. Ezert nem szeretem amikor itt ravagjak hogy nana az mar felette van a hatarnak, azonnal szedni kell a metformint!
tegnap 22:26
8/8 anonim válasza:
Nagyon sok gyógyszer is emeli a vércukor szintet, pl. az összes statin (Lipitor, Crestor stb), sok fájdalomcsillapitó (pl. Ibuprofen stb). Szerintem érdemes lenne egy endokrinológussal beszélni, főleg, miután azt gondolod, hogy a reggeli 2-3 zsemle nem sok (miközben felér egy szénhidrátbombával, ráadásul fehérlisztből készül).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!