Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Vérnyomás mérés esetén az...

Vérnyomás mérés esetén az első mérés miért mindig magasabb?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy mikor vérnyomást mérek első mért érték mondjuk 129/80/89

Utána nem várok, hanem egyből mérek még kétszer:

111/79/90

112/81/89

Ez gyakorlatilag mindig így van, az első mérésem mindig magas a további mérésekhez képest. Ilyenkor átlagoljak vagy a további mérések a reálisabbak? Vagy esetleg az első a valós?

febr. 17. 09:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
94%

Nem feltétlenül magasabb az első. Legalábbis az én egészségügyi tanulmányaim alatt ilyet sehol nem olvastam és gyakorlatban sem tapasztaltam ezt.

A vérnyomás nem állandó, így folyamatosan változik, úgyhogy az rendben van, hogy nem egyeznek az értékek. De simán lehet magasabb is a második.

Az a valós amit először mértél. Ha naplót vezetsz azt kell beírni. Nem kell egymás után többször megmérni azonnal. Várj legalább egy 10 percet két mérés között.

febr. 17. 10:05
 2/12 anonim ***** válasza:
91%

És miért méred meg 3x egymást után???

A vérnyomás mindig más, de nincs ilyen szabály, hogy az első mindig magasabb, vagy bármilyen más ilyen jellegű szabályosság.

Orvosnál tudom elképzelni, hogy valaki nagyon izgul, és ha megmérik még egyszer, amikor már nyugisabb, akkor alacsonyabb lesz.

febr. 17. 10:12
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Mivel előtte gondolom mászkáltál, aztán az első mérés után már lejjebb mennek az értékek. Ezért kéne ülni 15 percet mérés előtt.
febr. 17. 10:18
 4/12 anonim ***** válasza:
Egyébként baromság így mérni vérnyomást. Úgy érdemes ami egésznap méri és átlagolja
febr. 17. 10:20
 5/12 A kérdező kommentje:

Kismama vagyok magas vérnyomással. Rendszeresen kell mérjem, az első mérést szoktam beírni, csak valahogy mindig az van bennem, hogy egy mérés nem mérés. Ha magas lenne, minden mérés magas kéne legyen. Ugyan most még bőven 140/90alatt vagyok, napközben szokott ilyen 127-130-ra már felmenni. Még van 6 hét is figyelni kell nagyon, ne menjen feljebb. Nagyon sokat mérem is, főleg, ha furán érzem magam. Emellé fehérköpeny szindrómám van, minden rendelőis mérés magas, 150/95 körüli...akkor is, ha pl a védőnővel fél óra beszélgetés után mérjük. Ha az orvosi méréseken múlna már agyon is gyógyszerezhettek volna. Nyilván félek tőle ezért becsülettel mérek, munkahelyen is mértem, barátnál is mértem, anyukámnál is, csak, hogy biztos legyek benne, nem e az én mérőm a rossz. Tehát nem orvosi környezetben mindig jó a vérnyomásom.

Na de köszönöm a válaszokat, akkor potyára nem méregetem egymás után, az első mérés a valós, azt figyelem akkor jobban. Ha gond van jeleznem kell a dokinak egyből.

Jó lenne megúszni így a végén az ezzel kapcsolatos problémákat.

febr. 17. 10:23
 6/12 anonim ***** válasza:
52%
Testsúly magas? Sportoltál? Táplálkozás rendben van? Próbálj fokhagymát enni reggelihez mindig, ne egyél már késő magas ch tartalmú és cukor tartalmú kajákat. 3x egyél egy nap..
febr. 17. 10:30
 7/12 A kérdező kommentje:

Kedves 6-os, köszönöm a tippeket, ennél bonyolultabb vagyok, de mindenem kezelve van.

IR, hashimoto.

Első szülés óta migrén, magasvérnyomás, epekövesség.

Túlsúlyom van, szigorú diétát tartok, 33 hetesen 2 kg fogyásom van. Tényleg nagyon figyelek. Szülés után szeretnék teljes életmódot is váltani, beiktatni rendesen a mozgást, bár két gyerek mellett a mozgás része sokkal megoldhatóbb lesz. Terhességi cukrom szerencsére nincs.

Most leginkább csak a vérnyomás mérés érdekelt volna. Amúgy nekem mindig olyan fura, hogy miért pihenés után kell mérni? Hiszen az ember tesz vesz egész nap, így a munkavégzés közbeni vérnyomásnak van kitéve a szervezet. Na de nyilván ezt a dokik tudják, csak olyan logikátlannak tűnik.

A héten megyek orvoshoz, nála is megkérdezem ezt az egészet, hisz így a vége felé fontos, hogy én se össze vissza méregessek...

febr. 17. 10:42
 8/12 anonim ***** válasza:
50%
Mérheted futás közben is, csak 170et is mutathatna, ami normális.. viszont szerintem többet vagy nyugalmi állapotban, meg ez a standart viszonyítási mérés.
febr. 17. 10:56
 9/12 anonim ***** válasza:
0%
Szedj 3ezer mg C vitamint naponta, hogy beinduljanak a tested öngyógyító funkciói.
febr. 17. 10:59
 10/12 anonim ***** válasza:
83%
Így van, a nyugalmi vérnyomás a standard összehasonlítási alap. A futás közbenit nehéz lenne standardizálni, nem mindegy hogy gyorsan vagy lassan futsz. És azért elég sokat vagy nyugalomban, pl. mikor alszol.
febr. 17. 14:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!