Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » 117/70 vérnyomás jó? Nem...

117/70 vérnyomás jó? Nem szoktam mérni, csak nemrég voltam orvosnál előzetes vizsgálaton és ennyi volt. De nem tudom, hogy melyik érték mit jelent. Magyarázd el röviden, egyszerűen.

Figyelt kérdés

ma 08:08
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen jó.

A szíved pumpál. Ezt érzed pulzusként is. Amikor összenyom (a szíved legnagyobb ürege, ami a testedbe löki a vért) akkor felszökik a vérnyomás. Ez lesz 117. 117 micsoda? Higanymilliméter, de végül is ez neked nem fontos.

A következő pillanatban ez ellazul, ekkor leesik a nyomás 70 hgmm-re.

Az értéked teljesen jó.

Amire életed során figyelni kell: A felső érték lehetőleg ne menjen 140 fölé, de főleg az alsó érték ne menjen 100 fölé. Ha az alsó érték nem megy 100 alá, akkor a szív, meg az érrendszer folyamatos feszülésben van, nem tud megpihenni, ez meg éveket vesz el tőled.

A vérnyomás lehet alacsony is, ez nem csinál úgy bajt, mint a magas, de szédüléshez, bágyadtsághoz vezethet. Ha ilyen 90/60 alatt van, akkor már esélyes, hogy érdemes lenne emelni rajta egy kicsit.

A mentőautóban meg a 60/40 a kritikus határ. Ha ez alá esik a vérnyomás, akkor a gázcsere nem nagyon tud megvalósulni, a véred nem adja le a szén-dioxidot, nem veszi fel az oxigént, ez pedig nem teszi őszintévé a mentőtiszt mosolyát. Valószínűleg mosolyogni sem fog.

ma 08:22
 2/2 A kérdező kommentje:
#1. Köszönöm szépen, ezt nagyon jól leírtad! Az összes részlete igazán hasznos!
ma 10:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!