Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Tudom, hogy fura kérdés. De...

Tudom, hogy fura kérdés. De gombát el lehet kapni?

Figyelt kérdés
Egy férfi munkatársam ma reklámozta, hogy gyógyszertől gombát kapott...ott lent. Ezt el lehet kapni? Mármint ha megfog ilyen kilicset vagy ilyesmi? Nagyon félek. :S
tegnap 18:08
 1/10 Thunderfairy ***** válasza:
61%
Én úgy tudom hogy el lehet kapni a gombát. Kezeltesse a munkatársad ezt a problémát.
tegnap 18:21
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nem fura kérdés :)

Vannak gombafertőzések az emberben is, igen. A bőr vagy körömgomba egészen gyakori, de nem igazán kell tőle félni.

Vannak egyéb, belső szerveket érintő gombafertőzések is.

A felszínes fertőzések direkt kontaktussal terjednek, ha hozzáérsz fertőzött dolgokhoz. Egyébként gyakori, hogy nem igazán okoznak gondot, csak ha bepállik az adott területek (gyakran testhajlatok, mell alatt stb).

A komolyabb gombafertőzések gyakran talaj és állati ürülékből (gyakran madár, denevér) erednek, általában belélegzéssel jutnak a szervezetbe. De itt is lehet szó egyébként direkt kontaktusról, de az nem olyan egyszerű (pl rózsatövis megszúr)

Mindenképp beszélni kell a gyakran hüvelyben fertőzést okozó gombáról is, ez a Candida (sok típusa lehet pl C. albicans, C. krusei stb stb). Ez a női hüvely flórájának normálisan is tagja, akkor van csak baj, ha kórosan felszaporodik. Férfi is elkaphatja egyébként, nálunk a pénisz makkjának gyulladását okozza általában.

Szóval összességében a kilincsről elkapós gombák nem szoktak gondot okozni, max egy pár napos Canesten kenegetés, ha viszket és piros a bőröd.

De amúgy meg az intim gombafertőzés sem nagy baj, kellemetlen, de jól kezelhető.

Azt a részét nem egészen értem a kérdésnek, hogy gyógyszertől kapta el, ezt el tudnád magyarázni?

tegnap 18:27
 3/10 anonim ***** válasza:
A gomba a világ egyik leglassabb élőlénye,simán el lehet kapni,erölködés nélkül.
tegnap 18:56
 4/10 A kérdező kommentje:

Hát nem nyugodtam meg... :,D

Valami gyógyszertől jött ki azt reklámozta, én se nagyon értem. Nagyon örülök neki, mondhatom.

tegnap 20:44
 5/10 anonim ***** válasza:
Majd elmúlik neki ha eszik joghurtot, kefírt és helyreáll a bélflórája. Nem lehet elkapni. Ne egyél sok édességet, cukros dolgot és akkor garantáltan nem lesz gombás betegséged.
tegnap 21:07
 6/10 anonim ***** válasza:

2-es vagyok. Nem tudom, hogy erről beszélt-e az ismerősöd de hátha:

Ami nekem arról jut eszembe, hogy a gyógyszertől jött elő, az az, hogy az antibiotikumok a saját, szükséges baktériumainkat is megölik, ezzel helyet adva a többi mikróbának. Ez esetenként baktérium, de lehet gomba is. Ahogy a hüvely flórájában, a bélben is ugyanúgy lakik bizonyos típusú Candida, és ha az antibiotikum megölte a saját jó bacikat, felszaporodhatott az ott lakó, alapvetően ártalmatlan gomba, ezzel candidázist okozva. Egyébként szerencsére ez sem gyakori, és nem "elkapós", hanem az előbb leírt módon alakul ki.

tegnap 22:37
 7/10 anonim ***** válasza:
Elkapható, nem véletlenül nem császkálunk uszodában papucs nélkül. (Nem, nem a csúszásveszely miatt, mert a papucs is csúszhat)
ma 07:50
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Igen, antibiotikum miatt lett neki! Csak nem fertőzi meg az egész irodát. Van 2 kismama is.
ma 08:43
 9/10 anonim ***** válasza:
Az uszodai bőrgomba és a bélrendszeri kandidázis nem ugyanaz! Nem fog megfertőzni senkit!
ma 09:14
 10/10 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat!
ma 10:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!