Tudom, hogy fura kérdés. De gombát el lehet kapni?
Szia!
Nem fura kérdés :)
Vannak gombafertőzések az emberben is, igen. A bőr vagy körömgomba egészen gyakori, de nem igazán kell tőle félni.
Vannak egyéb, belső szerveket érintő gombafertőzések is.
A felszínes fertőzések direkt kontaktussal terjednek, ha hozzáérsz fertőzött dolgokhoz. Egyébként gyakori, hogy nem igazán okoznak gondot, csak ha bepállik az adott területek (gyakran testhajlatok, mell alatt stb).
A komolyabb gombafertőzések gyakran talaj és állati ürülékből (gyakran madár, denevér) erednek, általában belélegzéssel jutnak a szervezetbe. De itt is lehet szó egyébként direkt kontaktusról, de az nem olyan egyszerű (pl rózsatövis megszúr)
Mindenképp beszélni kell a gyakran hüvelyben fertőzést okozó gombáról is, ez a Candida (sok típusa lehet pl C. albicans, C. krusei stb stb). Ez a női hüvely flórájának normálisan is tagja, akkor van csak baj, ha kórosan felszaporodik. Férfi is elkaphatja egyébként, nálunk a pénisz makkjának gyulladását okozza általában.
Szóval összességében a kilincsről elkapós gombák nem szoktak gondot okozni, max egy pár napos Canesten kenegetés, ha viszket és piros a bőröd.
De amúgy meg az intim gombafertőzés sem nagy baj, kellemetlen, de jól kezelhető.
Azt a részét nem egészen értem a kérdésnek, hogy gyógyszertől kapta el, ezt el tudnád magyarázni?
Hát nem nyugodtam meg... :,D
Valami gyógyszertől jött ki azt reklámozta, én se nagyon értem. Nagyon örülök neki, mondhatom.
2-es vagyok. Nem tudom, hogy erről beszélt-e az ismerősöd de hátha:
Ami nekem arról jut eszembe, hogy a gyógyszertől jött elő, az az, hogy az antibiotikumok a saját, szükséges baktériumainkat is megölik, ezzel helyet adva a többi mikróbának. Ez esetenként baktérium, de lehet gomba is. Ahogy a hüvely flórájában, a bélben is ugyanúgy lakik bizonyos típusú Candida, és ha az antibiotikum megölte a saját jó bacikat, felszaporodhatott az ott lakó, alapvetően ártalmatlan gomba, ezzel candidázist okozva. Egyébként szerencsére ez sem gyakori, és nem "elkapós", hanem az előbb leírt módon alakul ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!