Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Egyes autizmusok között mi az...

Egyes autizmusok között mi az érdemi különbség? Hol helyezkednek el a spektrumon? Többi lent.

Figyelt kérdés

-gyermekkori autizmus

-atípusos autizmus

-asperger szindróma

Mit kell ezekről tudni? Van olyan, hogy "jobb"?

jan. 28. 13:36
 1/6 anonim ***** válasza:
13%

Az atutizmus egy spektrum, mindenkinél picit máshogy jön ki.

Van aki pl szociálisan esetlenebb, van akinek inkàbb a hangszíne fura, vagy ételek textúrájával van baja.

Olyan nincs, hogy valaki jobban vagy kevésbé autisztikus, maximum az, hogy jobban beleolvad a társadalomba, képes neurotipikus életmód fenntartására (de hogy ettől mennyire szenved, az más kérdés).

Az atípusos autizmus az, hogy valamiben eltér a klasszikus diagnosztikai sémától. Pl ha valakinek egyszerre van autizmus és ADHD, az a kettőt szimultán hozza, ami sokszor ambivalens dolgokat eredményez.

Az Asperger szindróma egy anakronisztikus diagnózis, egy náci orvos után elnevezve. Sokak szerint sértő, és kampányolnak a használata ellen.

Haladóbb országokban a 90es-2000es évek óta már nem adják ezt a diagnózist.

jan. 28. 14:06
 2/6 anonim ***** válasza:
38%

Ez egy neurodiverzitás, azaz az agy másmilyen. A gyerekkori autizmusból felnőttkori autizmus lesz.

Ez nem múlik el.

Maximum az, hogy az változik, amit kívülről látsz, de megélve ugyanazokkal a dolgokkal küzd, csak ezt palástolja.

Ez a színjáték nem csak fárasztó és frusstráló is. Emiatt van az, hogy látszólag tünetmentes autisztikus emberek egyik napról a másikra széthullanak, visszafejlődnek, függőségekkel küzdenek.

jan. 28. 14:23
 3/6 anonim ***** válasza:
52%

Hans Asperger a náci periódus alatt aktív osztrák elmeorvos volt. A klinikán ahol dolgozott, aktív gyermek eutanáziai program volt folyamatban.

A World Health Organisation már nem ismeri el ezt a diagnózist, egyszerűen beleolvasztották az autizmus kritériuma alá.

[link]

jan. 28. 14:52
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Kellene találni egy másik elnevezést az Asperger-szindrómára, ami egy külön elnevezés.

A Kanner névtől már megszabadultunk, azt is így csinálták.

jan. 28. 19:35
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
AZ Asperger-szindrómára szokták mondani, hogy nyelvileg fejlett típus, meg nehezebb felismerni, ezért aluldiagnosztizált.
jan. 28. 19:37
 6/6 anonim ***** válasza:

Az előző két válaszolóval teljesen egyetértek.

De a kérdés nemcsak erről szólt. És lehet, hogy ez nem fog tetszeni, de azt tudom mondani, hogy rengeteg, rengeteg szakmailag hiteles információ van az Interneten.

Nem a közösségi médiára gondolok, hanem az Internetre. Szakmai cikkek, könyvek, letölthető könyvek stb.

Nekem is vannak könyveim, tudok adni linket hozzá, ha érdekel.

Azért válaszolok így, mert annyira komoly téma, hogy szerintem egy ilyen kérdés-felelet oldalon nem lehet kellően hitelesen kifejteni.

Amúgy meg én is találkoztam olyan oldalakkal, ahol a kérdésben szereplő meghatározások szerepelnek, de ahhoz elég egy kereső. De nem akartam olyan bunkó lenni, hogy azt mondjam, hogy keress rá.

De tényleg keress rá, de a szakmai könyveket keresd.

És láttam már magyar szakember weboldalát is, csak nem emlékszem a címére, google keresésben találtam rá úgy, hogy beírtam valami ilyesmit:

autizmus asperger különbségek

Azért hogy valami konkrétat is adjak:

[link]

Ahogy a címből is látszik, egy magyar nyelven is elérhető oldal, ami szakmai szempontok alapján kialakított teszteket tartalmaz.

Nem egy szokásos tesztoldal annyiból, hogy szakmai, nincsenek trükkök, teljesen ingyenes, nonprofit. Egy felnőttkori Asperger-re szakosodott orvos kérte, hogy töltsem ki.

Én magam amúgy Asperger diagnózissal rendelkezem az Autizmus Alapítványtól, de 10 évvel a diagnózis előtt saját magam diagnosztizáltam az interneten fellelhető könyvek (főleg torrent oldalak) és szakmai cikkek segítségével.

jan. 29. 20:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.