Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Vérkép eredmény értelmezéséhez...

Vérkép eredmény értelmezéséhez és megítéléséhez általános segítség?

Figyelt kérdés

Nyilván a referencia tartomány és az eredmény alapján kiolvasható, hogy alacsony vagy magas-e az érték, viszont ha valaki jobban bele akar merülni a részletekbe, merre tájékozódhat?

Szívesen fogadok bármilyen leírást, magyarázó szöveget, cikket, akármit (lehetőleg írott formában, magyarul vagy angolul), ami kicsit is szakmaibb és részletesebb, mint a netes "alacsony X érték vérkép" keresés eredményeként felbukkanó első 10-20 találat. Emellett bármilyen írásnak örülök (itt adott válasznak is persze), ami az alábbi kérdésekre ad választ részben/egészben.

Annak is örülök, ha valaki kifejti, hogy laikusoknak mennyire felesleges ilyeneken törni a fejét, ha az orvos szakértelmére is bízhatná a dolgot, de ha lehet, akkor az alábbi kérdések szempontjából tegye azt, ne általánosan tegye.

Felmerülhetnek olyan kérdések, hogy

- egyes rövidítéseknek mi a feloldása

- pl. "ferritin" és "szérum ferritin" között van-e különbség. Vagy bármilyen hasonló "előtagnak"/"utótagnak" (pl. abs., össz., A1c stb.) van-e jelentősége, vagy csak ez a "tisztességes" teljes neve az adott dolognak

- pl. alacsony vasszintről olvasunk, akkor a leleten vasat, ferritint, transzferrint vagy mást keressünk (vagy ne is akarjuk feltétlenül azt látni, hogy a vérképünkön ez bárhol tükröződik, mert nem is így működik?)

- béna hasonlat az eddigiekhez: USA helyett US-t írok, attól még egyértelmű a legtöbb esetben, hogy az USA-ra gondolok. Ha Amerikát, akkor már nem egyértelmű. Leleten USA szerepel, a neten egy cikkben meg Amerikai Egyesült Államokról írnak, egy másikban meg Amerikáról. Sőt tévesen feloldhatom az USA-t "University of South Asia"-ként is, bár ez valószínűtlen.

- az egyes értékek mennyire ingadoznak. Elképzelhető, hogy hónapról hónapra (vagy hétről hétre) a referencia tartomány két vége között ingázik az egyik értékem? Vagy látványosan magas lesz, mert vizsgálat előtt egy napig/hétig abban gazdag ételeket ettem, de esetleg két nap múlva végezve a vérvételt már jó lenne az érték?

- időközönként megismételt vérképeredményekben még a referencia tartományon belüli, de csökkenő/növekvő tendenciát mutató értékeket látunk, abból kiolvasható/megsejthető-e valami

Stb. stb. Tudom, hogy mennyit ér az öndiagnosztika ilyen leletekre meg a változó színvonalú egészségügyi/orvosi weboldalakra támaszkodva, de ettől függetlenül legalább sejteni jó lenne, hogy ha felmerül valami ötlet, hogy mi lehet a bajom, akkor legalább lássam, hogy mennyire mond ellent a lelet, ill. ne magyarázzak bele a vérképeredményekbe olyanokat, amik nagyon nincsenek ott (ne hipochonderkedjek). Vagy ha mások teszik, akkor lehessen őket megnyugtatni, hogy nem fognak belepusztulni a képzelt betegségükbe az eredmények alapján.

Előre is köszönettel, már csak azért is, ha eddig eljutottál, ha válaszolsz is, azért meg főleg!

tegnapelőtt 23:45
A kérdező szavazást indított:
Szakember vagyok; halva született ötlet
Szakember vagyok; nem (teljesen) halva született ötlet
Nem vagyok szakember; támogatom a kérdést
Nem vagyok szakember; felesleges/értelmetlen a kérdés
(Egyéb)
2 szavazat
 1/3 anonim ***** válasza:
Chatgpt 😎
tegnapelőtt 23:55
 2/3 anonim ***** válasza:
A vérkép egy általános (általában felesleges) vizsgálat. Pillanatnyi helyzetet mutat, másodpercenként más értékek vannak. Főiskolán beleszakadtam a biokémiába és a mikrobiológiába. Ott lehetett és kellett is tanulni erről. Plusz tanulj mellé egy kis gyógyszertant és anatómiát, belgyógyászat se maradjon ki. Ha marad egy kis időd, akkor átnézheted az orvosi latin szótárat (nekem könyv formátumban van, abban vannak rövidítések is). Diplomás ápoló vagyok, labort tudok elemezni, de látnom kell mellé a referencia értékeket, mert minden laborban más, plusz a különböző életkoroknál is mások a referenciaértékek. Vannak tipikus betegségek, ahol tudom, hogy melyik laborérték merre mozdul, hiába van határértéken belül, akkor is látni az elmozdulást. Pl egyik az alsó határ közelében, a párja a felső határ közelében van. Az már gyanús. De pl. egy extra magas CRP fizikális vizsgálat nélkül felesleges.De csak labor alapján nincs diagnózis, max egy iránydiagnózis. Hidd el, a Chatgpt nem látja a vitális paramétereid, nem végez fizikai vizsgálatot, nem kérdez ki, nem küld tovább pl egy képalkotó vizsgálatra, így nem fog megfelelő diagnózist felállítani.
tegnap 00:24
 3/3 anonim ***** válasza:
#1 A ChatGPT egy k*baszott zseni, nagyon imádom, mert nagyon jól el tudja magyarázni a dolgok mechanizmusát. De labor eredményt nem tud elemezni. Azt el fogja mondani, hogy mi micsoda és mire utalhat, de komplett elemzést nem fog tudni neked tolni.
tegnap 05:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!