Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Hol kapható Magyarországon...

Hol kapható Magyarországon nukleáris veszélyhelyzet esetén szedendő jódtabletta? Mivel lehet helyettesíteni?

Figyelt kérdés

A közelmúltban több országban vészhelyzeti felkészülési tájékoztatót adtak ki a lakosság számára. Ebben többek között az szerepel, hogy tartsanak otthon jódtablettát, amelyet akkor kell szedeni, ha "nukleáris baleset" miatt radioaktív szennyeződésnek vannak kitéve.

Ennek kapcsán jó lenne tudni, hogy mi a helyzet Magyarországon? Hol lehet kálium-jodid tablettát kapni? Arra már rájöttem, hogy a DM-ben és a Rossmannban kapható étrendkiegészítő jódtabletták erre a célra nem megfelelők, mert a szükséges dózisnak kevesebb mint 1%-át tartalmazzák. A jódozott konyhasóval is ez a helyzet.

A gyógyszertárban kapható "Jódtabletta-EP" vényköteles.

Van a felsoroltakon kívül valamilyen nem vényköteles kálium-jodid beszerzési lehetőség? Pl. szükséghelyzetben valamilyen jódtartalmú fertőtlenítő oldatból (pl. Betadine) bevihető lenne a szükséges jódmennyiség?

ma 11:57
 1/8 anonim ***** válasza:
35%
Erről miért nem szól a Nemzeti Konzultáció fideszesek ?
ma 12:01
 2/8 anonim ***** válasza:
72%
Ha nuklearis háború van mind szedheted a tablettát, atomjaidra hullsz szét!
ma 12:35
 3/8 anonim ***** válasza:
66%
Tök mindegy.
ma 12:46
 4/8 anonim ***** válasza:
58%

Atomháború után a legkisebb bajod lesz a jódpotlás.

Gondolom -remélem- szervzetten fogják osztani.

De:

A Covid elején a chloroquine phosphate-ot javasolták kezelésre.

Nagy nehezen találtam egy oldalt, ahonnan tudtam rendelni az egész családnak.

Mire kiderítették hogy semmit sem ér, megérkezett a nagy halom chloroquine.

ma 13:01
 5/8 A kérdező kommentje:

Remélem, hogy a katasztrófavédelem rendelkezik a szükséges készletekkel, amit hatósági utasításra ki tudnak osztani. De ez nem száz 100%-ig biztos, ui. Magyarországon a rendszerváltás után leépítették/megszüntették a korábban a cuclizmusban kötelezően előírt stratégiai "M" készlet tartalékolást, ezért nyugodtabb lennék, ha még időben be tudnám spájzolni mindazt, amire szükség lehet, ha esetleg beüt a gebasz: tartós élelmiszereket, fűtőanyagot, védőeszközöket, gyógyszereket stb.

Gebasz alatt nem feltétlenül atomháborút értek, hanem mondjuk olyan lehetőségeket is, hogy egy közeli országban elpukkanhat egy atomerőmű, vagy akár egy piszkos bomba.

ma 13:34
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

nem magyarországot fogják atomozni az egy kicsit drága mulatság lenne hanem egyenlőre franciaország és anglia a célpont, de magyarország rosszabbul fog járni mert tönkremegy majd ez miatt a gazdaság .

azon kéne inkább gondolkoznod hogy mivel fogsz fűteni mert elektromos áram, benzin nem lesz ,és mivel fogsz menni hogyha a kocsiban nem lesz üzemanyag majd

ma 13:37
 7/8 A kérdező kommentje:
Kályha és több hónapra elég tűzifa van. Liszt, olaj, cukor, szárított hüvelyesek, konzervek stb. szintén. Ásott kutam is van. A kálium jodid tablettánál elakadtam, de remélem, hogy arra is lesz valakinek még jó ötlete.
ma 13:41
 8/8 anonim ***** válasza:

.nem kell semmilyen nátrium vagy kálium jodid sima jódot vagy betadint kenj a talpadra onnan sokkal jobban fölszívódik a jód mint tablettáról

Amúgy miért nem kapsz jodidod ?

Lehet gyógyszertárban kapható

ma 13:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!