Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Szedhetem-e az alább leírt...

Szedhetem-e az alább leírt gyógyszereket egyszerre?

Figyelt kérdés
Szedhetem-e az Kventiax 25 mg, Mirzaten 15 mg, Zopigen 7,5 mg, gyógyszereket egyszerre? A házi orvosom csak a Zopigen 7,5 mg írta fel! Viszont a pszichiáter Pluszba felírta a Kventiax 25 mg és a Mirzaten 15 mg-os gyógyszert. A Zopigen 7,5 mg-t már 3 éve szedem, a Kventiax 25 mg csak két hónapja szedem, a Mirzaten 15 mg-t meg péntek óta szedem. A Mirzaten 15 mg-ből idáig csak péntek este vettem be. Viszont tegnap szombaton erős szédülés, fej fájás és lázas lettem. Igy a mentő bevitt az SBO-ra. Szerencsére a koponya CT és a mellkasröntgen negatív lett. Viszont kaptam az SBO-on, egy 500 mg-os Flamborint. A kérdés adott! Sem a házi orvos, sem pszichiáter nem nézett bele az EESZT-be. Igy gyakorlatilag függetlenül egymástól írták fel az adott gyógyszereket.

okt. 20. 14:03
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Itt a válasz. [link] A Zopigen és Mirzaten 10-ből 5-ös, tehát odafigyeléssel szedhetők együtt, a többi közt nincs kölcsönhatás.

De a pszichiáternek fel kellett vennie az anamnézisben a szedett gyógyszereidet, azt neki bele kell írnia az ambuláns lapra, meg a kórházi zárójelentésbe is.

okt. 20. 14:13
 2/16 A kérdező kommentje:
1-esnek! A pszichiáter csak annyit vett fel anamézisben hogy belgyógyászati szerek. De nem részletezte ki, hogy milyen gyógyszereket szedek! Pedig ott van az EESZT-be hogy milyen gyógyszereket szedek. Ennek ellenére felírta az említett két gyógyszert. És az első nap után gond volt a Mirzatenel. SBO-ra kerültem! A pszichiáterhez csak 2025 január 10.-ére kaptam újabb időpontot.
okt. 20. 14:22
 3/16 anonim ***** válasza:
Ezt a kérdést a gyógyszergyártó cégeknek kellene feladni. Ők nem vizsgálják a hasonló készítmények kölcsönhatását, emberkísérleteket meg pár évtized óta nem is tudnak lefolytatni a vonatkozó korlátozó jogi körülmények miatt. Emiatt aztán a gyógyszer ellenőrző hatóságok sem követelnek meg semmi ilyesmit. Jó esetben "elvetemült" kutatók figyelnek fel nagy populáció elemzésekor a kölcsönhatásokra, amiből aztán tudományos cikket írnak, amit az engedélyező hatóságok nem olvasnak el.
okt. 20. 14:28
 4/16 anonim ***** válasza:
Közben elolvastam a leírásukat, hát ezek nem belgyógyászati szerek. Biztos kell neked ennyi? Ilyen súlyos állapotban vagy? Az egyik bipoláris depresszióra való, a másik sima depresszióra, az nekem eleve ellentmondás, plusz még aludni se tudsz? A másik kettőnek is lehet a mellékhatása aluszékonyság, nem biztos, hogy még altató is kell külön. Magán pszichiáterre nincs pénzed? Milyen panasszal mentél? Tényleg depressziós vagy? Mennyire kérdezett ki a pszichiáter?
okt. 20. 14:28
 5/16 A kérdező kommentje:
4-esnek! Sajnos nem áll módómban meg fizetni a magán pszichiátert. Mint írtam a zopigent 3 éve szedem. De ennek ellenére alvási problémáim vannak! Szóval azt írod ne szedjem a sima altatót a zopigent?
okt. 20. 14:38
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
3 év után csak úgy elhagyni nem szabad. Orvossal egyeztess!
okt. 20. 15:13
 7/16 anonim ***** válasza:
Én nem mondom, mert én nem vagyok orvos. Csak azt mondom, hogy ezeket a kérdéseket, a megfelelő időt rászánva át kell beszélni egy megbízható szakorvossal, hogy a minimálisan szükséges gyógyszernél köss ki. De mik a tüneteid? Depressziós vagy? Bipoláris?
okt. 20. 16:15
 8/16 A kérdező kommentje:
Elavási és átalvási tüneteim vannak! És erre írta fel a pszichiáter. Mivel a Kventiaxnak és a Mirzatenek is van nyugtató / altató hatása. Viszont ezen gyógyszerek felírásakor automatikusan az EESZT rendszere be írja hogy bipoláris depresszió! Azt mondta a pszichiáter hogy ne foglalkozzak ezzel csak szedjem a gyógyszereket.
okt. 20. 16:32
 9/16 anonim ***** válasza:
Hát, én nem szedném. Laikus vagyok, de az én véleményem, hogy 1. az adott betegségre javallott gyógyszert kell szedni 2. nem lóadagban 3. az alvászavart nem durva és mellékhatásokat és kölcsönhatásokat okozó antipszichotikummal kell kezelni, inkább kárt okoz, mint hasznot, és az orvos teste, neki mindegy 4. az isten nem mossa le rólad a bipolaritás diagnózisát. Szerintem az az orvos egy sarlatán. De én nem vagyok hozzáértő. Mért mentél el pszichiáterhez? Alvászavarra pszichoterápia, autogén tréning.
okt. 20. 16:39
 10/16 anonim ***** válasza:
Az butaság, hogy az EESZT rendszer automatikusan beírja, hogy biporális. Mindkét gyógyszert kaptam szintén alvásra és nekem nem írták ezt be. Megjegyzem nekem egyik sem oldotta meg a szintén el és átalvási bajomat. De próba szerencse. De úgy, hogy altatót is szedsz nem tudom hogy fogja megmutatni a hatását.
okt. 20. 16:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!