Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Honnan lehet tudni, hogy...

Honnan lehet tudni, hogy valaki elájult, vagy csak nagyon jól tetteti?

Figyelt kérdés

Van egy ismerősöm az iskolában aki .. nos párszor elájult, de egyébként feltűnés mániás. Ki is hívták hozzá a mentőket, de ugyebár nekünk semmit nem mondtak arról hogy mi volt. Idő közben mindíg magához tért és már .. hogy is mondjam elég zavaró. Látszólag minden jel nélkül történik ez, és igazából, tudjátok milyen az amikor pl a nagyik járókerettel járnak, meg adjuk át nekik a helyet de amikor jön a busz mindenki képes futva megelőzni. (persze mindíg átadom a helyem) na valahogyan ő is így van a rosszullétekkel.

Jajj nagyon rosszul van, de egyszer csak pár percre meg megint mintha kitörne belőle az egészség, aztán valahogyan feltűnően észreveszi magát és megint visszamegy "jajj de rosszul vagyok" állapotba.

Szóval amikor elájul valaki, miből lehet tudni hogy tetteti, vagy elájult? Sorozatokban is láttam ilyen ájulás színlelést, csak nevetés nélkül kell kibírni és kész...

Persze értem én ha valakinek ilyen problémái vannak és sokat van rosszul, nem is bántom ez miatt, de már másnak is szemet szúrt, hogy elájul, kihívják a mentőket, de mire ideérnek addigra felébred. Plusz amit írtam, hogy hirtelen megint jól van azután észreveszi hogy ezt észrevettük és megint jaj de rosszul van... És persze hangoztatja is sokat, hogy neki milyen nehéz így élnie. Sose tud meghízni szegény, mindíg erőtlen, stb stb...

aug. 29. 01:27
 1/8 anonim ***** válasza:

Az orvosoknak vannak erre bevett módszerei, keress rá. De nem annyira fogod tudni szerintem kivitelezni.

(Viszont a járókeretes megjegyzésedhez hozzászólnék. Az én nagyanyámnak is fáj a lába, ha áll. Akkor is, ha fut. Plusz bottal jár, tud anélkül is csak úgy biztosabb. Namost ha látja, hogy pont jön a busz, mivel jár jobban? Ha fut fél percet és fél percet fáj a lába, vagy ha nem fut, és állhat 15 percet míg jön a következő busz és addig fáj a lába? Na ugye. Szerintem attól még teljesen indokolt átadni a helyet neki.)

aug. 29. 01:40
 2/8 anonim ***** válasza:

Többféle módszer van. Pl. két ujjal óvatosan kinyitod a szemhéját. Ájult ember szeme ellazult, simán kinyílik. A tettetô szeme körüli izmok viszont befeszülnek, így ellenállást érzel, ha ki akarod nyitni.

Aztán ha kinyitottad, az ájult ember mered maga elé, a tettetô elég valószinû, hogy reflexbôl körbetekint, esetleg szemkontaktust teremt (elég nehéz megállni ezt).

Ha a nyitott szeme elé hirtelen odasuhintasz, az ájult nem csinál semmit, a tettetô viszont reflexbôl behunyja a szemét.

Van még más is, de nem akarom itt az összeset felsorolni.

aug. 29. 04:04
 3/8 anonim ***** válasza:
Amúgy sürgôsségin jött néhány ilyen szimuláns. Kb. mindenki tudta, hogy ébren van, de az istennek se lehetett rávenni õket, hogy megmozduljanak. Az utolsó lépés mindig az volt, hogy jó, akkor felvesszük ôket osztályra, és mivel vécére menni nem tud, kérjük a nõvért, hogy készítse a hólyagkatétert. Na, akiket én láttam, ezen a ponton mind ”felébredtek”.
aug. 29. 04:17
 4/8 anonim ***** válasza:

Meg kell nyomni a supraorbitalis kilépési pontot. Ez kb az orr felett a két szemöldök között található.

Ha szimulál akkor ennek a megnyomására biztos, hogy reakciót ad, hiszen az fájdalmas.

aug. 29. 08:51
 5/8 anonim ***** válasza:
Persze fájdalomingerrel viszonylag könnyû eldönteni. De normál esetben nem alkalmazunk fájdalomingert csak azért, hogy a szimulálást leleplezzük, mikor vannak nem fájdalmas módszerek is, és attól még, hogy a szimulálás bosszantó, pszichésen nem egészséges az, aki ilyet csinál, ezért nem etikus csak ezért fájdalmat okozni neki.
aug. 29. 10:21
 6/8 anonim ***** válasza:
#5 Etikus vagy sem, a sürgősségi ellátásban fontos a gyors döntéshozatal és a nem fájdalmas ingerek lehetnek csalókák pl egy erősen bántalmazott egyénnél aki így próbál menekülni a bántalmazói légkörből simán szimulálhat olyan jól, hogy a nem fájdalmas ingerekre is eszméletlen egyén reakcióját kelti.
aug. 29. 10:48
 7/8 anonim ***** válasza:
Persze az is igaz, hogy ha kimész egy földön fekvő beteghez akinek megállapítottad, hogy van keringése, légzése akkor nem az lesz az első gondolatod, hogy szimulál, de ha az ellátás későbbi szakaszában felmerül, nem találunk semmi gyanús jelet ami eszméletlenségre utal akkor lehetséges, hogy meg fogja az ember próbálni, mert éppenséggel lehet, hogy nem szimulál és egy újkeletű epilepsziás rohama van, de az is lehet, hogy mégis szimulál. Nem árt eldönteni.
aug. 29. 10:53
 8/8 anonim ***** válasza:
Elkiáltod magad, hogy jáj mekkora sikló és pont erre jön.
aug. 29. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!