Mitől függ, hogy vérkeringés nélkül elfeketedik-e valami?
Amikor a mellkasomon elkötöttem egy nagyjából 1 cm-es, ragyás gömb alakú kiálló barna, tehát pigmentes, nem bőrszínű anyajegyet, pár másodperc múlva elfeketedett. Az elkötés azt jelenti, hogy cérnát tettem a nyakára, hogy szorítsa el a vérkeringését és haljon el. Kiszáradt, olyan volt mint a gyertya, csak fekete, 1,5 nap múlva levágható, 1-2 hét múlva levehető az ottmaradt elhalt, fekete rész.
Az oka nyilvánvaló: a sejtek megpróbálnak tovább lélegezni, amíg el nem halnak, az oxigéndús vér világosabb, a széndioxid-dús sötétebb, mivel a sejtek addig próbálnak lélegezni amíg tudnak, sokkal sötétebb mint a vénás vér. Ha az ujjára tesz valaki cérnát vagy gumit, az is ellilul, furcsa emberek kipróbálták a tökeikre is, azt mondják negyed óra múlva rendes színjátékba kezd.
Viszont sose hallottam róla, hogy ha valakinek leáll a keringése, vagyis klinikai halál állapotába kerül, akkor elfeketedne. A csirkehús, sertéshús, marhahús se fekete. Akkor mitől függ elfeketedik-e? Köszi.
Az állatok húsa azért nem feketedik el, mert őket kivéreztetik.
Nálad szerintem azért feketedett el, mert elzártad a vér útját egy kis részén a testednek.
Ha egy végtagban egy vérrög elzárja a vér útját, akkor az is elfeketedik, ha nem megy az illető időben orvoshoz.
Ha meghal az ember akkor a vér a gravitáció hatására a test alsó részére vándorol ez okozza a hullafoltokat.
Szerintem ez attól is függ, hogy mennyi vér nem jut oxigénhez.
Ha csak 20 csepp az gyorsabban elfeketedik mint 1 liternyi, vagy akár 4-6 liter.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!