A fehérjepor tényleg ártalmas a veséknek?
Hypopláziás veséim vannak, vesebeteg vagyok már kb 10 éves korom óta. Valahol azt olvastam, hogy ártalmas a veséknek a fehérje. Külön italként nem innám, csak ételekbe keverném bele, gyümölcs turmixokba, stb.
Légyszi ne nézzetek hülyének ha nem ártalmas egy dekát se a vesékre nézve. Próbálom kialakítani az egészséges életmódomat, de a veséimet féltem. 👉👈
22l
Minden ártalmas, amiből számottevő többletet viszel be.
És nem a fehérjétől fogsz jobban kinézni, ezt is csak a sekélyes gyúrós nyomorékok hiszik, hanem az edzés és egészséges ételek által.
Sima egészséges életmódhoz pedig eleve nem kell plusz fehérje.
Az első hiába titulál embereket nyomoréknak, nincs igaza. A fehérjének igenis nagyon fontos a szerepe az izomépítésben. De első körben ezt táplálékkal kéne bevinni. Mivel nő vagy, ezért kevesebbet kell, könnyebb lesz, mint pl. egy 110kg-s férfinek.
Amikor úgy érzed, hogy már nem tudsz elég fehérjét bevinni, vagy esetleg kimaradt egy kaja, akkor jó lehet a fehérjepor. De ha máskor is szeded, valószínűleg bajod nem lesz tőle.
Az izom építéshez (mondják), fehérje is kell a testmozgás mellé. Vettem növényifehérje port, ami rizs és borsófehérjét tartalmaz. Gondoltam, egészséges dolog, főleg mert növényi fehérje.
Aztán egy idő után furcsán, rosszul éreztem magam.
Nem kötöttem össze a kettőt, de elmentem orvoshoz, mert a vérnyomásom is rendszeresen magasabb volt.
Csináltak labort és 35 lett a gfr érték, a vese filtrációs ráta, ami eévben 90 körül jó.
Azt nem mondták, mivel vigyázzak, így a növényi fehérjeporból az edzések után mindig kevertem egy-egy adagot a duplahúsos csirkehúsos gírosz előtt. Kimerülten minden kajaféle jól td esni. Annak az italnak is kellemes, borsóíze van.
Aztán elmentem mégegy labor kontrollra.
Akkor derült ki, hogy már csak 11-es a gfr értékem.
Akkor már elmondták, hogy naponta csak 45 gramm fehérját ehetek max, amiben bele kell számolni azt is ami egy zsemlében van fehérje, kb. 5 grammot.
Azután már icipucit javult már az érték.
Most így diétázok, aztán meglátjuk.
Még az a jó, hogy sem fizikailag de semmi más módon se érzem és nem okiz közvetlen fizikai hátrányt az életvitelemben. Ugyanúgy terhelem magam. Gyalogolok sokszor 6 km-eket, 25 kilós bevásárló kocsit húzva és bírom.
A fehérje bevitelt viszont azóta visszafogom.
Amikor kerékpározno megyek 40-60 km-eket, ott kell az energia, de azt 3 grammos szőlőcukor és krumplicukor kockákból veszem, amit nagyon gyorsan fel is használ ilyenkor az izomzat. Az izomnak nem kell inzulin a működtetéséhez szükséges cukor felvételéhez.
Iéyen kicsi cukor adagok nem emelik meg veszélyesen a cukor szintet. Aktivitás közben nagyon gyorsan felhasználódik az a néha bevett 3 grammos adag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!