Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ez lehet inzulinrezisztencia...

Ez lehet inzulinrezisztencia miatt?

Figyelt kérdés
A kezemre 2 hete kijött egy pigmentfolt szerű valami… barnás színű, nem sötét.. mintha megsütöttem volna, csak nem hólyagos, lapos! 2 napra rá, pár centivel feljebb is kezdett kijönni pár sürű pötty, vagy 5 kis sűrű.. eleinte halvány rózsaszínen jött ki a pár pötty, aztán erősödött, mostmár barnás színű az is, s full lapos. Voltam bőrgyógyàsznál aki azt mondta csípés, és lehet kis allergiás reakciót váltott ki.. (nem viszket egyébként) írt fel krémet, gyógyszert nem használt. Megijedtem mert a neten össze olvastam mindent elmentem csináltattam egy teljes vérképet. Hálistennek minden eredmény jó, csak a homa indexem volt 2 helyet 3.06 meg valami glukóz volt 107 es ott 66-99 a normál. Kérésem az lenne.. hogy ez lehet emiatt? Menjek el egy endokrinológushoz?

jún. 13. 06:20
 1/10 anonim ***** válasza:
Ezt sajnos nem tudom. Nekem szoktak pattanások keletkezni a karomon. Meg lila, zúzódás-szerű hegek is megjelennek rajtam olykor, pedig nem taknyoltam el sehol.
jún. 13. 10:50
 2/10 anonim ***** válasza:
3.06-os homa indexszel elmennék, igen. A glükóz milyen mértékegységben volt? Nem Magyarországon vagy? A 100 körüli glükózérték vszleg mg/dl, az USA-ban használt. 18-cal osztva jön ki a mmol/l amit itt használnak.
jún. 13. 21:28
 3/10 A kérdező kommentje:
107 mg/dl a glukoz
jún. 14. 08:10
 4/10 anonim ***** válasza:

Az 5,94 mmol/l. Nem jelent túl jót, pláne a magas HOMA-indexszel együtt. Magyarországon ezzel szerintem bőven gondozásba vennének, csinálnának cukorterhelést és kijönne, hogy gáz van. Ha az USA-ban vagy, ott lazábbak a határértékek, ott lehet megvárnák, míg rosszabbra fordul az állapotod.

Ha tudsz, fordulj orvoshoz. Ha nem, akkor nézz utána nagyon alaposan és kezdj diétázni.

jún. 14. 09:02
 5/10 A kérdező kommentje:
Mi az 5,94 mmol/l? Nem ertek annyira ezekhez a dolgokhoz.. az eredmendemen ami mas volt az a homa index ami 3.06 es a glukoz ami 107/dl
jún. 14. 09:17
 6/10 A kérdező kommentje:
107 mg/dl * bocsnat
jún. 14. 09:18
 7/10 A kérdező kommentje:
Romániában vagyok egyébként
jún. 14. 09:18
 8/10 anonim ***** válasza:

A 107 mg/dl és az 5,94 mmol/l egyaránt az éhgyomri vércukorszinted fejezi ki két különböző mértékegységben. A lényeg hogy egy kicsit túl magas és ez a kezdődő cukorbetegséget jelezheti. Nem biztos hogy baj van, de részletesebb vizsgálatokat kéne végezni.

A homa-index egy számított érték, az éhgyomri cukorszintet és az éhgyomri inzulin szintet veszi figyelembe, a szorzatukkal arányos. Namost, ha a cukor picit magas, de az inzulin alacsony, akkor a homa-index még nem lesz túl magas és akkor valószínűleg nem vagy beteg. Ugyanez ha csak az inzulin magas picit de a cukor nem. Viszont ha mindkettő magas, akkor a homa-index is magas lesz és akkor inzulin rezisztenciára kell gondolni, ami a cukorbetegség előszobája. De a homa-index csak egy szűrővizsgálat, lehet hogy magas de nincs semmi bajod. Ezért el kell végezni a pintosabb de macerásabb cukorterhelést is, és abból derül ki a biztos diagnózis.

Magyarországon a sima cukorterhelésnél cukoroldatot kell inni, utána időközönként vért vesznek és vércukorszintet néznek, esetleg inzulin szintet is. Utóbbira viszont nem minden orvos utalhat be, ezért sokan magánba mennek.

Hogy Romániában hogy van, azt nem tudom, mindenesetre neked is inzulinmérés is kéne a biztos diagnózishoz.

jún. 14. 10:26
 9/10 A kérdező kommentje:
8. Nem tudom hogy van e ertelme, de keddre kertem idopontot az endokrinologiara aztan meglatjuk irhatok neked kulon uzenetet? Megmutatnam kepen a kezemen ami kijott
jún. 14. 11:10
 10/10 anonim ***** válasza:
Válaszoltam a prividre, sajnos a bőrtünet megítéléséhez nem értek :-( Nem orvos vagyok, csak alaposan utána olvastam a témának.
jún. 14. 14:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!