Milyen alap vitaminokat kellene szedni? 19/L
Szeretnék elkezdeni vitaminokat szedni, de nem tudom mik azok, amik a leginkább fontosak.
Magnéziumot és D vitamint mindenképp akarok venni. Ezeket hol tudok venni jó ár-érték arányban? Ahogy lattam a GymBeam oldalán is van egy jó pár, mindegyik más alkategóriaban.
És miket kell figyelembe venni vitamin választásnál?
Nemrég voltam dietetikusnál, ő ezeket mondta a vitaminokról: attól függ, mi a célod, van-e alapbetegséged, van-e felszívódási zavarod, és milyen minőségű a táplálkozásod. Vagy hogy vegetáriánus vagy-e. És a legfontosabb: mit mutat a vérvételed, miből van hiányod.
Például mást kell szednie egy pajzsmirigy betegnek, vagy annak, aki épp teherbe szeretne esni.
A vegetáriánusoknak mindenképpen kell szedni B12-t.
Bizonyos vitaminokat meg csak kúra szerűen szabad, pár hónapig, nem szabad évekig.
Ha felszívódási zavarod van, akkor hiába szeded a vitamint, nem fog felszívódni, akkor injekcióban, infúzióban kell adni például a vasat, B12-t.
Arra is figyelni kell, hogy mikor veszed be a vitaminokat, a zsírban oldódókat étkezéssel kell, bizonyos vízben oldódókat éhgyomrra. Van, amelyik felpörgethet, ezért nem érdemes vacsorával bevenni.
Ugye látod, hogy milyen összetett kérdést tettél fel.
A magyarok nagy része D vitamin hiányos, nekem ezt a háziorvos is mondta, nem csak a dietetikus. Egy gyors vérvétel azért kimutatja, nekem is kimutatta. Nekem napi 3000-ret kell szednem, háziorvos felírta, 3 hónapra 800 Ft körül van.
Magnéziumot ha szeretnél: figyelj, hogy milyet veszel, ne a legolcsóbbat vedd meg, mert azok hasmenést okozhatnak, vagy egyszerűen csak nem jól hasznosulóak, ezek a nem jók: magnézium-oxid, magnézium-karbonát, magnézium-hidroxid, magnézium-klorid, magnézium-szulfát.
Ilyet vegyél, ezek közül, mert ezek a megfelelő formák: magnézium-citrát, magnézium-taurát, magnézium-malát, magnézium-(bisz)glicinát, magnézium-laktát, magnézium-orotát.
Oh, köszönöm!
Gondoltam, hogy ez egy komplex kérdés, de azt nem, hogy ennyire.
Jobban utána járok ennek mindenképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!