Mi az oka annak, ha éhgyomorra futok, utána magasabb a vércukrom?
Nem tudom, de nekem is :-) Mondjuk én biciklivel teszteltem.
Úgy lehetséges, hogy a szervezeted képes tárolni kb. 500 g szénhidrátot, pont azért, hogy a vércukorszintet stabilan tarthassa, akkor is, ha épp nem eszel. Ebből kb. 100 g van a májban, azt felhasználva tudja a szervezet emelni a vércukorszintet. A többi az izmokban van, ezt közvetlenül fel tudják használni az izmok, elvileg a véráramba ebből már nem kerül. (De úgy rémlik, hogy lesz ott valami melléktermék, ami utána a véráramon keresztül a májba jut és a máj cukrot csinál belőle, szóval egy kicsit talán mégis.)
Ezért a reggeli éhgyomri vércukorszintet felkelés után kell mérni, nem órákkal később, mert az már más lehet, fel és le is mehet.
Ha cukorbeteg vagy, akkor gáz. Mármint foglalkozni kell vele, inzulint adni stb.
Ha egészséges vagy, akkor amíg egészséges határok között, mondjuk mindenképp 7 alatt marad a cukrod, ez egy normális élettani folyamat. Régen semmi sem garantálta, hogy be van készítve a reggeli, és amíg a mamutot kergetted, nem eshetett le a cukrod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!