Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A maszkrajongók miért hordanak...

A maszkrajongók miért hordanak manapság maszkot? És mitöl függ, hogy mikor kezdik el hullámokban?

Figyelt kérdés

Elvileg ugye azt kommunikálták vég nélkül, hogy aki hordja, azt minimálisan védi, inkább a többieket védi, ezért akkor effektív, ha mindenki hordja.

Ami nagyjából be is bozonyosodott, mert az influenza eltünt 2-3 évre.

Viszont mostanában leginkább németeknél, de elvétve magyaroknál is látok egy-egy embert, aki pelenkázott szájjal megy a boltba.

Söt, néha ilyen hullámokban jön, hogy mondjuk pár napig megszaporodnak, ez annyit jelent, hogy 3-4 ember egy bevásárlás sorna, nem több. Aztán megint hetekig egyet sem látok.

Az ilyeneknek az indokára lennék kíváncsi.

Amit a legkevésbé sem tudok megérteni, bevásárol az álla alá húzott maszkkal. (Az ilyeneknek csak olyan "monta a tévé" reflex ez?)

2024. márc. 10. 16:21
A kérdező szavazást indított:
Betegek és védik a környezetüket
Nem betegek, de nem veszik észre, hogy nemmit sem ér, ha csak 1-2 ember hordja
Ök rettegnek, és nem értették meg, hogy nem öket védi, hanem másokat.
Nem hallották, hogy már nem kötelezö
Monták a tévében, hogy kell, akkor kell
18 szavazat
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Most már nem kell meglepődni ezen, én is látok, mint ahogy télikabátos embert is júniusban! Elfér! Mindenki úgy ügyel az egészségére, ahogy hiszi, tudja, akarja!
2024. márc. 10. 16:46
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Például van valami olyan betegsége, amitől gyenge az immunrendszere és sokkal jobban megbetegszik bármelyik téli, légúti vírustól, mint egy egészséges ember. Vagy simán csak idős és rá is nagyobb veszélyt jelent bármilyen vírus. Ázsiában szinte mindenki hordja folyamatosan a maszkot, gyerekekre is raadjak, mondjuk azt én sem értem miért kell, de ott az a ritka akin nincsen maszk.
2024. márc. 10. 16:49
 3/15 anonim ***** válasza:
78%
Egyébként véd valamennyire a vírusoktól a maszk, csak a covid alatt el kellett érni, hogy mindenki felvegye, ezért mondták mindenféle baromságot, hogy hordják.
2024. márc. 10. 16:51
 4/15 anonim ***** válasza:
52%
Covid alatt (2020-2023-ban) hordatam a maszkot. Alig kaptam levegőt benne. Úgy hogy én örültem neki amikor eltöröltek a kötelező maszk viselést. Azóta sem hordok maszkot. Igen fuldatam a maszkban.
2024. márc. 10. 17:05
 5/15 anonim ***** válasza:
34%
Én nyáron egy könyvesboltban olvasgattam amikor hirtelen elkezdtem szédülni, gyengülni, émelyegni, majdnem elájultam! (oxigénhiány)
2024. márc. 10. 17:15
 6/15 anonim ***** válasza:
79%

Nem értem miért kell ilyen negatívan beszélni azokról, akik valami miatt maszkot hordanak. Lehet valami betegségük, egészségügyi problémájuk van, műtétre készülnek. (igen, nekem maradt már el egy éve tervezett műtét egyszerű nátha miatt)

És csak megjegyzem, több ázsiai országban covid előtt is maszkot hordott, aki náthás, influenzás volt, hogy ne fertőzze környezetét szét, eztEurópában is átvehetnék au emberek. Hogy akinek taknya nyála egybefolyik, az tömött bkk járatokon a képére húzza.

2024. márc. 10. 17:18
 7/15 anonim ***** válasza:
57%
Én azon vagyok ki amikor valaki maszkban van, és le van húzva az orráról 🤣
2024. márc. 10. 17:21
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Én sem értem, miért kell pejoratívan viszonyulni azokhoz, akik maszkot vesznek. Idős ember, rosszabb egészséggel, de fiatalabb is bármilyen egészségi problémával hordhat maszkot a maga védelmében, és az is lehet, hogy akit te le "pelenkázott szájúzol", azért veszi fel azt a maszkot, mert ő maga beteg, és gondol a környezetére is. És ehhez nem kell Covid, hinni sem kell benne, elég egy egyszerű influenza is.

Sőt, mondok még egy dolgot, bár az télen nem, de most tavasztól és majd nyáron nagyon is reális ok: az illető lehet légúti allergiás is, és a pollenektől védi magát. Én például nyáron az allergiás szezonomban ezért szoktam, mert így nem folyik taknyom-nyálam, és gyógyszerrel sem kell tömnöm magam.

2024. márc. 10. 17:24
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

"Érdekes, hogy korona elött ritka volt mint a fehér holló, évente két ilyet lehetett látni. Most meg hirtelen mindig van egy-egy."

Mivel a nyugati társadalomban korábban egyáltalán nem dívott a maszkviselés, sokaknak a covid előtt eszébe sem jutott, hogy ezt lehetne. Ha látták ázsiai származású emberen, akkor csodálkoztak. Vagy ha tudták is a miértjét, tartottak tőle, hogy őket kinevetnék, ha adott esetben fölvennék (de többségnek eszébe sem jutott a gondolat). Azóta viszont többen rájöttek, hogy ez egy hasznos/felelősségteljes dolog, hogy betegen nem köhögik/tüsszögik körbe a környezetüket. És a hozzád hasonlóak ellenére, ma már sokan megértik és normálisnak fogadják el, ha időnként valaki maszkban közlekedik.

"Értelmes ember ilyen betegen nem császkál." Sajnos, a világ nem csak értelmes emberekből áll... Ma reggel például a férjem kollégája ment be hót betegen a munkába, aztán hazaküldték, mert nem is volt ereje dolgozni. Semmi értelme nem volt, hogy bement, csak összetüsszögött/taknyozott mindent a munkahelyi kocsiban, pluszban potenciálisan összefertőzte, aki beült mellé. Értelmes az lett volna, ha be sem megy. És pont az ilyeneknek nem jut eszébe az sem, hogy ha már bemegy valahova betegen, felvegyen egy nyamvadt maszkot.

2024. márc. 11. 13:09
 10/15 A kérdező kommentje:

"Azóta viszont többen rájöttek, hogy ez egy hasznos/felelősségteljes dolog, hogy betegen nem köhögik/tüsszögik körbe a környezetüket."

Azért egy érdekes mozzanat, hogy általában pont ök nem szoktak krehácsolni meg tüsszögni.

Utoljára akkor láttam a munahelyen embert maszkban tüsszenteni, amikor kötelezö volt és mind hordtuk. Ö is az utolsó pillanatban lerántotta a maszkot, tüsszentett, és visszarakta.

Most öszintén, te hányszor tüsszentettél bele egy szép nagy zöldászt a maszkba, majd folytattad az utad a magnyugtató tudatban, hogy lehalább most nem fertöztöl össze senkit?

2024. márc. 11. 13:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!