Van aki mostanában kezdett el leszokni az alkoholról? Hogyan bírja? Mióta nem ivott?
Én nem gondolom, hogy alkoholproblémáim lettek volna valaha (persze minden alkoholista ezt gondolja) - höhö -, de volt olyan időszak, amikor úgy éreztem, hogy a nap végén megérdemlem a pohár bort, vagy kettőt. Többet sose, de viszonylag rendszeressé vált, ha nem is minden nap.
Én aztán nem is tudatosan, de behelyettesítettem mással. Nagyon szeretem az almafröccsöt - 100%-os almalé, ízlés szerinti arányban felnyomva szódával, sok jéggel. A jég azért jó, mert lassabban tudom tőle inni, nem fogy el olyan gyorsan, el lehet lenni vele akár egy órát is tévézés közben pl. Szóval egyszer a bor helyett valamiért csináltam magamnak egy ilyen almafröccsöt, és pár hét múlva arra lettem figyelmes, hogy tök rég nem bontottam fel bort. De mikor ez eszembe jutott, akkor se kívántam meg, szóval nekem tök jó helyettesítő ez, és a kortyolgatás szertartásáról sem kellett lemondani.
Amúgy meg jó nagy önuralom, és minden nap dicsérd meg magad, amikor kibírtad, hogy nem ittál.
ez jó ötlet, köszi
És ezt mióta bírod?
Hát most pont nem régóta, mert hétvégén bontottam egy jó fehérbort, ami viszont még mindig nem fogyott el, viszont néhány napon túl meg tönkremegy, kiönteni meg nem akarom. Szóval most szombat óra megittam egy üveg bort, de még mindig van kb 1 deci. Ennyire szoktam én inni. Rá lehet mondani, hogy rendszeres volt szombat óta, de 5 nap alatt 6 deci. Mondjuk volt olyan nap, ami kimaradt. De most a következő üveggel majd lehet, hogy csak 2 hét múlva bontom fel, ha olyan kedvem lesz.
Novemberben pl. szinte megcsináltam a száraz novembert. Egyszer ittam 2 pohár bort, mert volt egy baráti összejövetel, és annyira nem tartottam életbevágónak, hogy most nekem be kell bizonyítanom, hogy kibírom. Én olyan ivó vagyok, hogy tudom, hol a határ, utálok részeg lenni. Az enyhén spicces állapotot viszont kifejezetten szeretem társaságban, főleg ha a többiek is isznak. De fejben össze tudtam rakni, hogy nem ezen kell, hogy múljon, hogy tudok-e felszabadult lenni. Én tudok alkohol nélkül is.
Ha most arról lenne szó, hogy 1-2 hónapig semmi alkohol, nekem abszolút nem hiányozna.
Ha neked hiányzik, tényleg javaslom ezt az almafröccsözést, én is meglepődtem, hogy mennyire át tudta venni nálam a bor szerepét.
Az azért attól függ, milyen súlyos a helyzet... mióta iszol? Mennyit? Hány éves vagy? Most hány napja nem iszol? Csak sóvárgás van, vagy nem is tudod megállni, hogy ne igyál?
Lazább esetben elég, hogy almafröccsözöl meg hasonlók, és az első pár hét után kb. magától elrendeződik, de ez sokszor nem elég, és akkor oda kell tenni magadat, hogy barátkozz a józan élettel, különben elfáradsz és mész vissza inni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!