Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Pigmentált purpurás dermatosis...

Pigmentált purpurás dermatosis. Ki hallott már erről, és mit?

Figyelt kérdés
A neten szinte semmi értékelhetőt nem találtam, hátha itt tud valaki valami okosat mondani. :-))
2010. okt. 21. 21:03
 1/2 anonim ***** válasza:

Én maximum a jelentését tudom Neked megmondani: pigmentált=pigmenfoltos,"festékanyaggal ellátott"(bár szerintem ezt a szót nem nagyon kell magyarázni) purpura=apró,foltszerű bevérzések a bőrön, a dermatosis pedig gyulladás nélküli bőrbetegség.

Erről a betegségről így még nem hallottam, csak TTP-hez "volt szerencsém" (Thrombotikus Thrombocytopaenia Purpura),de gyanítom,hogy az általad leírt betegség a TTP-nél sokkal enyhébb.

2010. okt. 21. 21:32
 2/2 anonim ***** válasza:

Progresszív pigmentált dermatózis, Schamberg disease, Pigmented purpuric dermatosis

Krónikus bőrelszineződés amely legtöbbször a lábakon jön elő és nagyon lassan terjed. Gyakrabban fordul elő férfiaknál, és bármely korban elkezdődhet.

Okok

Ebben a betegségben szenvedő embereknél a vérfalak áteresztik a vörösvérsejteket amelyek kilépnek az erekből a bőrbe. Ezután a vörösvérsejtek szétesnek és ezáltal kieresztik a vasat amelynek rozsda színe van. Ez adja meg a jellemző narancssárga elszíneződést.

Jelek

A foltok leggyakrabban a lábakon jelentkeznek, de bárhol a testen előfordulhatnak, beleértve a kezeket. A foltok száma külömbömböző lehet. A foltoknak egyenetlen széleik vannak és narancssárga, vagy barna színüek. Az öreg foltok szélén és a foltokban kis "piros paprika" foltok láthatók. Általában tünetmentes, de enyhe viszketéssel is járhat. Ezek a kiütése évekig is elhúzódhatnak. A kiütések mintázata változik, új foltok jelentkeznek, és a régiek pedig eltűnhetnek.

Gyógyítás

Nincs végleges gyógyulás, de a viszketés szabályozható kortizol krémmel.

2010. okt. 21. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!