Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Volt már úgy valaki hogy...

Fruzsica kérdése:

Volt már úgy valaki hogy náthás volt és nem érezte a szagokat és az ÍZEKET? ez miert van ? Én mindig így vagyok mikor megfázom. (Nem vagyok covidos)

Figyelt kérdés
2023. dec. 15. 23:51
 1/8 anonim ***** válasza:

Mert az ízérzékelés nemcsak a nyelveden történik, hanem az orrodban is (össze van kötve az orrüreg és a szájüreg), az meg be van dugulva/duzzadva. Én is így működök amikor náthás/taknyos vagyok. :(

Ezért van az, hogy aki elveszti a szaglását, az az ízérzékelésének egy jelentős részét is elveszti. Befogott orral sokkal nehezebb kitalálni, hogy mit eszel, vannak ilyen kísérletek. :-)

2023. dec. 16. 00:04
 2/8 A kérdező kommentje:
De milyen komoly már nem? A családban csak én vagyok így ma kezdődött.. 😏 így főzni se tudok 🥺
2023. dec. 16. 00:09
 3/8 A kérdező kommentje:
Neked van valami házi paraktika ellene?
2023. dec. 16. 00:10
 4/8 anonim ***** válasza:
Chilis kaják :D Viccen kívül, ilyenkor tolom befelé a meleg, jó fűszeres leveseket, pl. csípős Smack vagy rendelek valami jó erős thai levelst, vagy egy jó erős húsleves (de azt nem én főzöm, betegen nem főzök). :-)
2023. dec. 16. 00:12
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm akkor belecsapok 😃 és így meddig tart ?
2023. dec. 16. 00:14
 6/8 anonim ***** válasza:
Hát azért ez sajnos nem így működik, hogy tom yum kai levessel 3 nap, amúgy meg 5. Inkább attól függ, hogy csak egy mezei nátha vagy mondjuk egy influenza részeként dugul/folyik az orrom, az nyilván hosszabb ideig tart, meg akkor általában torkom is bedurran, rossz(abb) a közérzetem stb. Azért a durva rész, amikor így tényleg nem érzek ízeket és folyamatosan zsepit kell használnom, az max. 2-3 nap alatt el szokott múlni.
2023. dec. 16. 00:20
 7/8 A kérdező kommentje:
Értem köszi 🥰
2023. dec. 16. 00:21
 8/8 anonim ***** válasza:

Nekem allergiásan is sikerül néha az ízvesztés, de náthásan gyakoribb.

Az kell hozzá, hogy masszívan beduguljon az orrom, úgy, hogy hiába fújom ki, egyből visszaduguljon.

Én úgy szoktam, ha ilyenkor muszáj főzni, hogy kifújom az orrom, és egyből kóstolok, mert olyankor pár másodpercig, míg szelel az orrom, addig nagyjából érzek ízeket...

(A kóstolós kanalat meg egyből elmosom, de ezt nem betegen is így csinálom persze, nem teszem vissza a kajába.)

2023. dec. 16. 01:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!