Volt már úgy valaki hogy náthás volt és nem érezte a szagokat és az ÍZEKET? ez miert van ? Én mindig így vagyok mikor megfázom. (Nem vagyok covidos)
Mert az ízérzékelés nemcsak a nyelveden történik, hanem az orrodban is (össze van kötve az orrüreg és a szájüreg), az meg be van dugulva/duzzadva. Én is így működök amikor náthás/taknyos vagyok. :(
Ezért van az, hogy aki elveszti a szaglását, az az ízérzékelésének egy jelentős részét is elveszti. Befogott orral sokkal nehezebb kitalálni, hogy mit eszel, vannak ilyen kísérletek. :-)
Nekem allergiásan is sikerül néha az ízvesztés, de náthásan gyakoribb.
Az kell hozzá, hogy masszívan beduguljon az orrom, úgy, hogy hiába fújom ki, egyből visszaduguljon.
Én úgy szoktam, ha ilyenkor muszáj főzni, hogy kifújom az orrom, és egyből kóstolok, mert olyankor pár másodpercig, míg szelel az orrom, addig nagyjából érzek ízeket...
(A kóstolós kanalat meg egyből elmosom, de ezt nem betegen is így csinálom persze, nem teszem vissza a kajába.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!