Miért van az idôsebbek karján oltási heg? Milyen volt ez frissen, hogy ilyen durva heget haggott? És a mai fiatalokon (hâla az égnek) miért nem okoz hetet ez?
Nekem is van, de ugye fogalmam sincs milyet kaptam. Talán tbc vagy kanyaró elleni, passz, amit megszűntnek nyilvánítottak így leálltak az ootással.
Az a nagy heg, ha jól tudom, a himlőoltás nyoma volt. Mivel a feketehimlőt az oltásokkal teljesen visszaszorították, gyakorlatilag eltűnt, így az oltást is megszüntették.
Utána a fiatalabbakon még ott van egy kisebb heg, ez meg szerintem a BCG-oltás.
Himlő (fekete himlő) elleni oltás hege.
Megszűnt a betegség az egész világon az oltásnak köszönhetően, és már csak laborokban létezik a vírus.
Olyan volt a betegség, mint egy borzalmas bárányhimlő, hólyagok az egész testen, amik kifakadva könnyen felülfertőződtek és heggel gyógyultak (v.ö. ragyásképű). Ha ráterjedt a tüdőre vagy a belekre, halálos volt.
Ötödikben kaptuk az oltást és hólyag lett a helyén, ami pörkkel gyógyult és a pörk leesése után ilyen kerek, fényes heg lett. Volt, akinek nem "eredt meg" az egyik, a biztonság kedvéért adtak kettőt.
Az utánunk következők örültek, hogy nem kell kapniuk "tüzes karcolást".
Fekete himlő elleni oltás. A hetvenes évek végéig oltottak, akkor megszűntnek nyilvánították a kórt.
A bőrt megkarcolták, úgy juttatták be a bőr alá az oltóanyagot. Ennek a hatására az oltás helyén kisebb-nagyobb hólyagok keletkeztek, amelyek néhány óra alatt visszahúzódtak, de a heg megmaradt.
Nekem is van heg, tbc elleni oltás volt ez ha jól tudom.
Himlő elleni oltást én már nem kaptam (42 éves vagyok).
Himlő elleni oltás és BCG hege közti különbség.
Nekem egy himlőoltásos hegem van, a BCG nem látszik valamiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!