A lábujj töréseket hogyan gipszelik be?
"Gyakori a lábujjak sérülése (különösen a kisujjé), főként, ha mezítláb járunk. A négy kisebb ujj egyszerű törései gipszelés nélkül meggyógyulnak. Esetleg segíthet, ha az ujjat sebtapasszal vagy rugalmas pólyával a mellette lévő ujjhoz rögzítik 4-6 hétig. A fájdalom csökkenthető, ha a beteg ilyenkor merevtalpú vagy kissé szélesebb cipőt hord. Ha a rendes cipőket nem tudja felvenni, akkor speciális csizmát lehet csináltatni vagy felíratni.
Az öregujj (hallux) törése rendszerint súlyosabb, vagyis nagyobb fájdalom, duzzadás, bőr alatti vérzés kíséri. A törést leggyakrabban az okozza, hogy a beteg beüti a lábujját valamibe, vagy ráejt egy súlyos tárgyat. Ha töréskor az ízület is megsérül, műtétre is szükség lehet."
Egy barátomnak azt javasolták, hogy hordjon acélbetétes bakancsot, mert az a legmerevebb cipő és védi a lábat pl. a buszon való taposásoktól is.
Ő nagyon örült ennek mert amúgy is nagy rocker és bakancsot hord :)
Egy másik barátomnak csak megrepedt, neki nem mondtak semmit.
Első vagyok. Nekem is azért törött el, mert otthon betonkeverés közben nem acélbetétesben voltam, hanem vietnámi papucsban. XD
Amúgy a gyógyítás érdekében nem hinném hogy használ rá az acélbetétes, bár ha másnak jó volt, miért ne?
22/L
Nekem tavaly nyáron két helyen is eltörött a kislábujjam, odaragasztották a másikhoz es kesz, de nagyon megszenvedtem, sokáig fájt m, alig bírtam járni.
Erre most eltörtem a nagylábujjam, de elég rosszul és kitört belőle egy darab. Ez egyáltalán nem is fájt csak mozgatni nem bírtam neg csupa folt lett és bedagadt. Erre kaptam egy hét fekvő és 5 hét járógipszet ... Nem igazán értem ugyanis a lábujjam nincs is begipszelve csak a lábam térdig ... Azt mondták, hogy a műtét elkerülése végett van erre szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!