Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A palatetőt veszélyes?

A palatetőt veszélyes?

Figyelt kérdés
Kb 4 hónapja le lettek bontva kisebb épületek az udvarban amin hullámos palatető volt. Néhány darab Pala még mindig az udvarban van és van egy kettő ami kis darabban.Ettől lehet valami egészségügyi problémánk az azbeszt miatt?
2023. okt. 30. 13:10
 1/8 anonim ***** válasza:
Lehet, de ha azt nézed a szomszéd palája miatt is, meg úgy összességében mindenhol a pala miatt is. Vagy lesz vagy nem. nálunk is van palatető, mi is bontottunk, sőt tört is, ráadásul mi vágtuk 15 éve flexszel is, szóval lutri. Nálunk már alig van palatetó, de szomszédok körbe kerítése azzal van. Majd kiderül az évek alatt hogy okozott e gondot. Volt, amikor rettenetesen stresszelt, aztán bicikliztem és épp előzött egy autó, utánfutó tele kettétört palával. Nem kevés azbeszt szórodhatott szét, innen én már feladtam, ha jön a sz@r úgyis jön, ha nem a mi palánk miatt, akkor máshonnan.
2023. okt. 30. 13:39
 2/8 anonim ***** válasza:
Js és az iskola udvara és egy ház közötti kerítés alsó része kettévágott palával van körberakva, gyerekek meg ott játszanak. Most vettem észre, eddig nem láttam. Elkeserítő volt meglátni és akkor bevillant agyerek ott hintázik mellette sokadmagával már 4 éve :(
2023. okt. 30. 13:41
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez az azbeszt-probléma (hogy ti. rákkeltő) ez teljesen félre van magyarázva.

Gyakorlatilag az összes azbesztmentesítési program fölösleges volt, pedig ezt még az EU is támogatta. Sok milliárd eurót elszórtak rá.

Ui. az azbesztből kiváló kicsiny szálak a veszélyesek. Amíg egyben ott van egy paladarab, az nem veszélyes.

Az a veszélyes, ha nekiállnak kalapáccsal szétverni és száll a pora. Vagyis: a tetőn nem veszélyes. Ha az udvar végében félre van rakva, az sem veszélyes. Az a veszélyes, ha nekiállnak azbesztmentesíteni és törik-zúzzák az azbeszt-darabokat.

2023. okt. 30. 14:02
 4/8 anonim ***** válasza:
Itt pár házzal arréb azbesztmentesítettek. Dobálták le a tetőről a földre a síkpalát aztán bele lapátolták a big bag zsákba. Nesze neked azbesztózis meg mezotelióma. Majd kiderül pár év múlva hányan fogunk ebben szenvedni. Végülis a lényeg megvolt, pályázat útján elszállították, azt, hogy mit okoztak itt a környezetenek.....mellesleg megjegyzem ismerek olyan tanyát, ahol zúzott palával van feltöltve a földút :( És azon járnak ki a földekre a traktorok stb. Mindenhol azbeszt basszus.
2023. okt. 30. 14:17
 5/8 A kérdező kommentje:
Tehát akkor ha kis darabokban van akkor sem veszélyes csak az a fontos hogy egybe legyen és ne legyen kettétörve?
2023. okt. 30. 18:05
 6/8 anonim ***** válasza:

A pala felszínéről folyamatosan porlik az azbeszt, szóval az is gond elvileg. De néhány kis darab az nem sok. A szomszédok tetőiről sokkal több kerül a levegőbe. És ennél ezerszer problémásabb, ha szabálytalanul bontják. Miért nem szeded föl és rakod zsákba azt a pár darabot?

Mondjuk a zúzott azbeszttel borított út a leggázabb a leírtak közül.

2023. okt. 30. 18:51
 7/8 A kérdező kommentje:
És egy évvel ezelőtt apukámék csináltak kéményt ahol át vágták a hullám pala tetőt attól lett valami bajunk vagy nem?
2023. okt. 30. 19:29
 8/8 anonim ***** válasza:

Figyu bármitől lehet. Apámmal 2005ben fleszszel vágtunk több palát. Juppi. Sőt 93-ban pala tárolókat építettünk, abban is volt nem kevés vágás. Ráadásul a konyhaablak előtt volt. Ikerházban laktunk a szomszéd tetőjét zsindelyezték, de előtte a palát sterimobbal mosták....mindenhol azbeszt. Hogy mit szívtunk, mi jutott és mi maradt a tüdőnkbe...kiderül. Ismerek olyat aki a pala tetős tyúkol tetjén olvasott nyaranta könyvet. Nálunk idén fürták a palatető tetejét, ami megint nem jó, de a lemez kúpot levitte a szél...pénzünk nem volt cserélni semmit, rögzíteni muszáj volt. Borasztó ez, reménykedni lehet, hogy hátha nem okoz gondot. Van aki az azbesztgyárba dolgozott még mindig semmi baja, a fia viszont meghalt, holott az életében nem tette be a lábát a gyárba. De az anyukája ugye ruházattal hazahordta, meg ki tudja a levegőben is mennyi volt.

Úgyhogy igen, káros veszélyes stb stb, de mit tudunk neki csinálni. Én 5 écvvel ezellőttig nem tudtam, hogy mennyire veszélyes, csak , hogy veszélyenke kell leadni. De ugye a festéket is annak, tehát nem raktam össze magamban, hogy ez azért végztetesebb tud lenni.

2023. okt. 30. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!