A palatetőt veszélyes?
Ez az azbeszt-probléma (hogy ti. rákkeltő) ez teljesen félre van magyarázva.
Gyakorlatilag az összes azbesztmentesítési program fölösleges volt, pedig ezt még az EU is támogatta. Sok milliárd eurót elszórtak rá.
Ui. az azbesztből kiváló kicsiny szálak a veszélyesek. Amíg egyben ott van egy paladarab, az nem veszélyes.
Az a veszélyes, ha nekiállnak kalapáccsal szétverni és száll a pora. Vagyis: a tetőn nem veszélyes. Ha az udvar végében félre van rakva, az sem veszélyes. Az a veszélyes, ha nekiállnak azbesztmentesíteni és törik-zúzzák az azbeszt-darabokat.
A pala felszínéről folyamatosan porlik az azbeszt, szóval az is gond elvileg. De néhány kis darab az nem sok. A szomszédok tetőiről sokkal több kerül a levegőbe. És ennél ezerszer problémásabb, ha szabálytalanul bontják. Miért nem szeded föl és rakod zsákba azt a pár darabot?
Mondjuk a zúzott azbeszttel borított út a leggázabb a leírtak közül.
Figyu bármitől lehet. Apámmal 2005ben fleszszel vágtunk több palát. Juppi. Sőt 93-ban pala tárolókat építettünk, abban is volt nem kevés vágás. Ráadásul a konyhaablak előtt volt. Ikerházban laktunk a szomszéd tetőjét zsindelyezték, de előtte a palát sterimobbal mosták....mindenhol azbeszt. Hogy mit szívtunk, mi jutott és mi maradt a tüdőnkbe...kiderül. Ismerek olyat aki a pala tetős tyúkol tetjén olvasott nyaranta könyvet. Nálunk idén fürták a palatető tetejét, ami megint nem jó, de a lemez kúpot levitte a szél...pénzünk nem volt cserélni semmit, rögzíteni muszáj volt. Borasztó ez, reménykedni lehet, hogy hátha nem okoz gondot. Van aki az azbesztgyárba dolgozott még mindig semmi baja, a fia viszont meghalt, holott az életében nem tette be a lábát a gyárba. De az anyukája ugye ruházattal hazahordta, meg ki tudja a levegőben is mennyi volt.
Úgyhogy igen, káros veszélyes stb stb, de mit tudunk neki csinálni. Én 5 écvvel ezellőttig nem tudtam, hogy mennyire veszélyes, csak , hogy veszélyenke kell leadni. De ugye a festéket is annak, tehát nem raktam össze magamban, hogy ez azért végztetesebb tud lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!