Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mennyire reális, hogy felnőtt...

Mennyire reális, hogy felnőtt korában heti 4-6-szor sportoló embernek strukturális változás legyen a szívében, ami nem sportolónál bajt jelezhet, de sportolónál nem?

Figyelt kérdés

És hogy emiatt sportkardiológus kelljen, ne legyen elegendő a "sima", mert az "betegnek nézheti"?

Futóedző mondta, de nekem full irrálisnak tűnik.

Hallottam sportszívről, de az élsportolók egy részét érinti, nem?

2023. szept. 14. 15:08
 1/7 anonim ***** válasza:
A bajt kell jelezni, nem a "strukturális szívet".
2023. szept. 14. 15:23
 2/7 A kérdező kommentje:

Semmiféle bajról nem írt.

Arról írt, hogy a rendszeres sport hatására változik a szív és ami ülő életmódnál kóros változásnak számít, az sportolónál nem feltétlen.

Ez tudtommal viszont csak a sportszívre igaz, ami az élsportolók sajátja.

2023. szept. 14. 15:33
 3/7 anonim ***** válasza:

Ennyire nem ástam bele magam, de az biztos, hogy 7 évig elég keményen edzettem, sportoltam, egészséges életmód, stb. Aztán a korona hiszti környékén fel kellett adnom, meg az élet is úgy alkault, hogy azóta se tudtam visszatérni ahhoz az életmódhoz.

Mióta nem sportolok rendszeresen, minden bajom van, de az egyik legidegesítőbb az az alacsony vérnyomás, annyira, hogy néha szó szerint az összeesés határán vagyok.

Szóval lehet ebben valami, hogy ha rendszeresen sportol valaki, akkor ott kialakulhat valami struktuális változás, ami egy ülő életmódra való váltásnál problémát okozhat.

32F

2023. szept. 14. 15:47
 4/7 anonim ***** válasza:
Szerintem már a futó edző sem tudja mit beszél, de ha volt is benne valami akkor sem biztos hogy te ezt szó szerint tudod vissza mondani és így megint homályosabb az egész. Vannak olyan tesztek amik azt hivatottak megállapítani hogy egy szív egészséges e vagy sem, szerintem nincsen akkora különbség egy sportoló szíve és egy a napi tevékenységen túl semmi extra mozgást nem végző személy szíve között hogy itt ilyesmiről lehessen beszélni.
2023. szept. 14. 15:49
 5/7 anonim ***** válasza:

"Mióta nem sportolok rendszeresen, minden bajom van, de az egyik legidegesítőbb az az alacsony vérnyomás, annyira, hogy néha szó szerint az összeesés határán vagyok."

A jelentős izom veszteség okozhat ilyent. Mivel az izom térfogatából adódóan úgymond kompressziót fejt ki a környező szövetekre ezzel együtt az erekre is. Ahogy a tétlenséged miatt leépül az átlag feletti izomzatod úgy ez a kompresszió fokozatosan megszűnik és valamivel kisebb nyomás hat a keringési rendszeredre. Fizikai okból kifolyólag is alacsonyabb lehet a vérnyomásod, nem feltétlen a szíved változott akkorát. A vérnyomást inkább az erek minősége és a rendszerben lévő nyomás határozza meg mintsem a szív. A nyuggereknek pl azért lesz magas a vérnyomása mert az érfalaik rugalmatlanná válnak, és merevvé, sokkal kevésbé tudják elnyelni a szíverrés okozta pillanatnyilag meginduló vér érfalakra gyakorolt nyomását ezáltal a mérhető vérnyomás nagyobb lesz.

2023. szept. 14. 15:58
 6/7 A kérdező kommentje:

4

Ilyesmire gondoltam pont. Köszönöm!

A sportszívről olvastam én is, hogy EKG-n és szívultrahangon is produkál olyan jeleket, ami átlagembernél betegség jele.

Nade heti 4-5-6-szor sportolónál sportszív?

És akkor a fizikai munkással vagy a terhes nővel mi van?

2023. szept. 14. 16:11
 7/7 anonim ***** válasza:

"Nade heti 4-5-6-szor sportolónál sportszív?"

Nem teljesen egyértelmű hogy mit neveznek "sportszívnek" az orvosok sem. Viszont ha léteik is ilyen, nem az számít hogy hetente 4 vagy 7 napot sportol valaki, mert az sem egyforma hogy ki mit nevez sportnak...

2023. szept. 14. 17:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!