Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az afantázia gyógyítható?

Az afantázia gyógyítható?

Figyelt kérdés
Szeretnék képeket vagy emlékeket látni a képzelettel de nem tudok, csak feketeséget látok.
2023. aug. 29. 23:30
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Vannak hallucinogén anyagok. Mellesleg sohasem álmodtál még mindenféle bolondságokat? Ha rászoksz a nikotinos manórúdra, már örülni fogsz egy álom nélküli éjszakának!
2023. aug. 30. 00:55
 2/9 anonim ***** válasza:

Elképzelni se tudom a dolgot!

Nem vagy képes felidézni emlékképet néhány órával ezelőtti eseményekről sem? Például olyan egyszerű dolgot, hogy pisilsz a WC-n vagy éppen ebédelsz?

Nem vagy képes vizuálisan feleleveníteni, hogy mész lefelé egy lépcsőházban, és a forduló után szembe találod magadat egy sikoly-jelmezes alakkal?

2023. aug. 30. 01:11
 3/9 A kérdező kommentje:
Igen második válaszoló, nem tudok felidézni semmilyen képet. Álmodni szoktam néha de nagyon homályos és meseszerű csodálkozok is miért nem ébredek fel egyből annyira valószínűtlen.
2023. aug. 30. 12:36
 4/9 anonim ***** válasza:

Kérdező - valamilyen agykárosodást és/vagy látászavart diagnosztizáltak már nálad?

Rendben van a memóriád, és minden netovábbi nélkül el tudod látni a háztartási teendőidet?

- mert ha igen, akkor szinte teljes képtelenség, hogy nem tudsz megtörtént szituációkat felidézni, és képzeletben megváltoztatni dolgokat!

Képes vagy egy faliórát, egy turmixgépet, kacatokkal teli könyvespolcot, légkalapáccsal dolgozó munkást ábrázoló piktogramot emlékezetből bárki számára jól felismerhetően lerajzolni?

Ha megszagolsz egy piros rózsát, azt azért valamennyire fel kéne tudnod idézni, és mivel hasonló sárga rózsa is volt a kertben, így el kell tudnod képzelni annak a megszagolását is. Ha ez abszolút nem megy, akkor szakemberrel kéne kivizsgáltatni ezt a problémát, mert a központi idegrendszered nem egészséges.

2023. aug. 30. 12:49
 5/9 A kérdező kommentje:
Szia, 32 éves vagyok jók a szemeim, szellemi munkát végzek és nem volt fejsérülésem soha. Ha emlékezetből kell rajzolnom akkor sem látom magam előtt a tárgyat mint a többi ember. (Tizenéves koromig azt hittem senki se, de családtagjaimnak és a barátoknak elhittem, hogy ők igenis képesek csukott szemmel látni a képzeletükkel) Az interneten kutakodva tudtam meg, hogy afantáziásnak hívják akiknek nincs KÉPzeletük. Szeretnék én is képeket látni ezért tettem fel a kérdést hátha sikerült valakinek kigyógyulni ebből.
2023. aug. 30. 20:45
 6/9 anonim ***** válasza:
Zenei produkciókat is képtelen vagy felidézni, vagy kizárólag csak vizuális élményekre korlátozódik az említett problémád?
2023. aug. 30. 21:37
 7/9 anonim ***** válasza:

Még valami:

A legtöbb ember mikor abbahagyja egy intenzív vizuális élményt nyújtó számítógépes játék játszását, akkor olyan idegesítő élményről számol be, hogy állandóan a szeme előtt látja a futó játékot!

Tipikusan Tetrisz-nél, Supaplex-nél, kezdetleges grafikájú gyors versenyautós játékoknál (pl. a legendás motoros "Road Rash"-nél különösen :-), stb. jelentkezik ez a zavaró vizuális érzet. Neked még sohasem volt ilyen tapasztalatod?

2023. aug. 30. 21:48
 8/9 A kérdező kommentje:

Zenéket fel tudok idézni, csak a képek nem mennek. A második kérdésre válaszolva nem volt ilyen zavaró vizuális érzetem sose.

Lenne nekem is egy kérdésem, 1-10es skálán mennyire élethűen jelennek meg a képek a képzeletedben? (A 10 legyen a maximális élethűség szint mint mondjuk egy film)

2023. aug. 31. 00:19
 9/9 anonim ***** válasza:

Természetesen csak a lényegi karakterisztikák jelennek meg, de ez nem zavaró, mert az emberi agy csak nagyon kevés információt fogad be tartósan a látóidegből. (Ezt kb. 100 bit/másodperc-re becsülik.)

Tehát nyilvánvaló, hogy a kép által keltett benyomás jelentkezik a "lelki szemeink" előtt, nem pedig egy fotószerűen részletes kép. Ezért egy ember képtelen hosszas gyakorlás, és az arányok tudatos memorizálása nélkül élethűen lerajzolni egy jól ismert arcot, de még húsz év elteltével is szinte bárki képes felismerni a rég látott ismerősét.

A benyomásokkal viszont szabadon képes dolgozni egy emberi agy, tehát nem probléma egy pipacsot világoskéken, vagy bronzszínben elképzelni!

2023. aug. 31. 00:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!