Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit jelent valójában a bőr...

Mit jelent valójában a bőr kozmetikumokkal való, azaz kívülről történő hidratálása?

Figyelt kérdés
A szó maga ugye azt jelenti, hogy megnöveljük valaminek a víztartalmát. A bőr víztartalmának megnövekedését ödémának nevezik, és kóros állapotnak tekintik. A bőrünk kifejezetten víztaszító (hidrofób) szerv a faggyúmirigyek váladéka miatt. A hidratálónak nevezett krémek is leginkább lipid szerűek, nekem legalábbis úgy tűnnek, víz azokban nincs szerintem. Én ezért azt feltételezem, hogy a hidratálás szó csak afféle metafora, mármint, hogy a száraz, ráncos bőrre olyan hatással van, mint az öntözés a növényekre. A kérdés tehát az, hogy jól gondolom-e én eztet, vagy tényleg be tudnak vinni ezek a kozmetikumok vizet a bőrsejtekbe, esetleg a sejtközötti állományba?
2023. aug. 29. 00:13
 1/3 anonim ***** válasza:

Szerintem teljesen jól gondolod, jó a gondolatmenet én egyetértek. Nem úgy működnek a hidratálók, hogy vizet visznek be. hanem meggátolják a víz kijutását a bőrből:D ezért is a lipidszerű védőréteg.

a másik módja még, hogy belül köti meg a vizet, lásd kollagén, hialuron, glicerin (de ebben már nem vagyok biztos)

szóval elég megtévesztő a "hidratáló" szó szerintem.

2023. aug. 29. 00:37
 2/3 Ypszilon1980 ***** válasza:
Nem vizet visznek be, hanem hialuronsav van benne, aminek nagy molekulatömege van és ez bejut a bőr külső rétegébe, utána megakadályozza a kiszáradást, védelmet nyújt a meleg, hideg, száraz levegő ellen is. Ez is hidratálás.
2023. aug. 29. 05:58
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A hialuronsavon elgondolkodtam kicsit. Ha a bőr külső rétegeit úgy érted, hogy az elszarusodott, már nem élő sejtekből álló réteg, akkor oda tényleg bejuthat egy ekkora molekula, és valamennyire rontja a kipárolgást, miáltal növeli azt a vízmennyiséget, ami belül marad, de ehhez nem kell hialuronsav, az étolaj is kifejti ugyanezt a hatást. Ami a hialuronsav specifikus szerepét más szövetekben, pl. porcban, illeti, na ilyent a bőrben nem játszik, mert nem jut be oda. Ugyanúgy, ahogy az őssejtek kozmetikumokba való beletételével való szélhámoskodás esetében.
2023. aug. 30. 17:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!