Mibe más az injekció és az oltás? Melyik fáj jobban?
Az injekció az egy állapot vagy betegség kezelesere van -fájdalomcsillapító, antibiotikum, verhigito, stb- az oltás pedig x betegség megelőzésére.
Technikailag ugyanaz a kettő, tehat pont ugyanúgy fáj vagy nem fáj. Annyi különbség van, hogy injekciobol van bőr alá, izomba, vagy venaba, az oltást pedig sosem adják vénásan
Technikailag egyik a másiknak a részhalmaza.
Az injekció az maga a technikai folyamat, amikor egy tűvel - az emésztő szervrendszert megkerülve - közvetlenül a szervezetbe juttatnak valamilyen anyagot. (Előnye az, hogy jóval gyorsabban a szervezetbe jut, hiszen ha tabletta formájában kapnád meg, annak még az emésztő szervrendszeren át kell verekednie magát, és ilyenkor a hasznosulása is alacsonyabb hatásfokú.) Szóval maga az injekció annyit jelent, hogy egy tűvel a szervezetedbe juttatnak valamit közvetlenül.
Az oltás, teljes nevén védőoltás pedig olyan injekció, aminek a célja, hogy a szervezetbe valamilyen védelmet kialakító anyagot juttasson. Szóval minden oltás injekció, de nem minden injekció oltás. Más megfogalmazással: az oltás olyan injekció, amit megelőző jelleggel adnak be.
Az, hogy melyik fáj jobban, innentől fogva értelmetlen, a fájdalom mértéke általában a beadás helyétől és módjától függ, meg persze attól is, hogy mennyire pánikol be az illető (egy görcsös izomzatba jobban fáj beadni, mint egy ellazultba), illetve az egyéni érzékenységtől, no, meg néha azért a szerencsétől is függ. Én rémesen fóbiás voltam a tűre, de aztán elkaptam a COVIDot, súlyos állapotban kórházba kerültem, ott aztán kaptam bőven injekciókat, naponta 2-3-at. És az a poén, hogy alig éreztem meg. Egy haszna volt: azóta 90%-kal csökkent a tű-fóbiám, és utána önként mentem beadatni a vakcinát (kötelező is volt a munkához, hiába estem át előtte egy hónapja a fertőzésen), de az emlékeztető oltást meg full önszántamból adattam be, mert egyszerűen nem akartam újra beteg lenni. És tök nyugodtan mentem oda, kb. 2 másodperc az egész, és annyit sem éreztem, mint amikor a szúnyog megcsíp.
Amikor a kórházban a hasamba kaptam vérhigítót, arra mondták azt, hogy eléggé kellemetlen lesz, be is paráztam kicsit, de igazából semmiség volt. Mondtam is a nővérkének, hogy nagyon jól be tudja adni, mert egy apró csípést leszámítva egyáltalán nem fájt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!