Tapasztalt futóktól kérdezem; hogyan döntsem el, hogy neutrális, vagy stabil futócipőt vegyek?
Szia! Elvileg a legtöbb sport boltban kellene, hogy tudjanak segíteni, de ha nem elég kérdést kérdeznek, akkor annak az eladónak ne higgy.
De ha akarod én tudok segíteni egy kicsit, mert futócipőket adtam el (igaz 5-6 éve, szóval nem tudok segíteni a legújabban kijött cipőkkel, de azt meg tudom mondani, hogy mit kérjél az eladótól, hogy mit tudjon a cipő).
1. tudod, hogy van-e bokasüllyedésed? (ha nem tudod biztosra, akkor szólj és el tudom magyarázni, hogy mit nézz meg vagy tudok segíteni itt)
2. lúdtalp vagy bármilyen ilyen süllyedés?
3. bármilyen statikai rendellenesség? (gerincferdülés vagy valami ilyesmi?)
4. Hol és mennyit szeretnél futni? (akkor ezek szerint betonon, de kb mennyit hetente?
Köszi a választ! Ha tuti tuti, hogy nincs semmi bajod (beleértve, hogy nem pronálsz) akkor nincs szükséged stabil cipőre, jó lesz a neutrális is.
Az én véleményem szerint heti 3-szori kocogáshoz, de túlsúllyal érdemes beruházni egy olyan cipőre, ami olyan heti 5 * 5km-re van tervezve kb. Ezen a szinten tudom ajánlani a Kalenji közepes-magas szintű cipőit (Decathlonban), az Asics-ot (közepes szint) és a Brooksot (ha szélesebb a lábad és a cipőfűző átfűzése nem elég hozzá, hogy kényelmes legyen).
Nike-t ezen a szinten semmiképp nem tudom ajánlani. Szerintem magas szinten jól teljesítenek, de ezen a szinten kb kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló szintű Kalenji.
Ideális esetben ne vegyél semmi olyat, ami több mint 250g/cipő, de ha kevesebb 200-nál az a legjobb. Ami 1 kiló a lábon, az olyan mint 5 kiló a háton, szóval ha van 2db 250 gramos cipő a lábadon, az olyan, mintha 2,5 kilós zsákkal a hátadon futnál, ami extra terhelés a lábadnak. Ezért fontos, hogy lightos legyen a cipő, hogy ne vagy kevésbé fájjanak az ízületeid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!