Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ilyen esetben mindig kérik a...

Ilyen esetben mindig kérik a tumormarkerek értékét is?

Figyelt kérdés

Voltam háziorvosnál azzal a panaszommal, hogy a jobb oldali bordaívnél tompa, nyomó fájdalmat érzek néhány hete. Kérdezgette volt-e epebántalom a családban korábban, megfigyeltem-e mi hozza elő, stb.

Elküldött vérvételre, majd külön szólt az asszisztensnek, hogy jelölje be a markereket is. Azt sem tudtam miről van szó, így nem kérdeztem rá. Itthon néztem meg mik azok a markerek. Ezt mindig kérik ilyen fájdalmak esetén, vagy daganatra gondol az orvos, csak nem mondta?

2023. júl. 4. 12:10
 1/6 anonim ***** válasza:

Az orvos ennyiből nem tud daganatra gondolni. Annyira általános a tüneted, hogy ebből semmit sem lehet tudni.

De milyen tumormarkert kért? Mi a száma, kódja? Abból lehet tudni, hogy pontosan mi az.

2023. júl. 4. 12:14
 2/6 A kérdező kommentje:

Egy kivételével mindet. AFP, CEA, CA125, CA 19-9. Már utánuknéztem, egyik jobb mint a másik...

Azért is kérdeztem, hogy ilyen tünetek mellett általános, hogy ezeket az értékeket is kéri? 3 hétre kaptam időpontot vérvételre, és addig megőrülök, másra se tudok gondolni.

2023. júl. 4. 12:23
 3/6 anonim ***** válasza:

Tényleg fura. A családban volt, aki ilyen daganatos megbetegedésekben halt meg? Akkor szoktak kérni. Vagy neked volt/van valamilyen más meglévő problémád? Nőgyógyászati?

Én megkérdezném az orvost.

2023. júl. 4. 12:26
 4/6 anonim ***** válasza:
Nekem ez azért fura, mert még nem hallottam olyanról, hogy háziorvos kéri csak úgy. Nekem CA125-öt kért nőgyógyász, de nekem konkrét problémám volt, ami ki is derült, és műtét előtt álltam éppen.
2023. júl. 4. 12:27
 5/6 A kérdező kommentje:

Hát, mint írtam, nekem is van több hónapja tartó fájdalmam. Ugyebár azon a részen ott a máj, az epe, és a hasnyálmirigy. Amiből bármelyik lehet internetes kutakodás alapján. 2 hónapja, mikor ez az egész jelentkezett, volt egy alapos bekajálás, ami jócskán tartalmazott zsíros, és durván fűszeres, csípős ételt is. Este lefekvés után elkezdett a gyomrom görcsölni, amit heves bélmozgás, és néhány hasmenés követett. Azóta éreztem többször ezt a kellemetlen nyomó fájdalmat, ami mostanra egyre gyakoribb. Mivel rákérdezett az epebetegségre a családban, azt gondoltam ő is erre gondol, de igazából nem volt túl informatív. Ja, kért hasi ultrahangot is. A hasamat a vizsgálat során megnyomkodta, mondtam neki, hogy alapból nem fáj, de jobb oldalt az alhas nyomásra kicsit fáj.

Anyai nagynéném volt mellrákos, illetve 56 éves korában valami másféle daganatos betegség vitte el, de nem tudom pontosan mi. Erről a háziorvosom nem tudhat. Vannak nőgyógyászati problémáim (erős menstruációs görcsök, nagy alvadt vérdarabok, nagyjából minden 3. menstruációnál erősebb vérzés, és fájdalmas görcsök, és peteéréskor is fájdalom), de erről sem beszéltem neki, épp magánorvosra vadászok emiatt is.

Ezt megelőzően tavaly novemberben volt általános vérvételem, mert már tizenéve nem látott orvos, gondoltuk jobb ha ránéz.

Ott azt látom, hogy a Monocita volt magasabb 9.8 (8-ig normál), és a CRP is 6.4 (5-ig normál). Ezekről egy büdös szót nem ejtett, én nézegettem itthon magamnak meg. Arra gondoltam okozhatja egy gyulladt fogam, amit már másodjára gyökérkezeltek, kb. 1.5 éve próbálják megmenteni. Nem volt sikeres a második gyökérkezelés sem, az egyik csatorna nem átjárható, és a ct mutat is itt egy kis gyulladást, de a doki azt mondta, jó lenne, ha bent maradhatna a fogszabályzás idejére, tehát kb. még 1 évig.

Illetve novemberben az éhomi vércukor volt magas 7.1. Azt mondta próbáljak kicsit fogyni, és nézzük meg utána, és mérjem én is. Hát, nevetséges 8 kilótól szabadultam meg azóta, de a cukor javult, most éhgyomorra olyan 6.2 szokott lenni. Remélem ha még egyszer ennyit fogyok, akkor az beáll normál tartományba, azt mondja a doki, hogy 6 alatt lenne jó. Azóta a heti négyszeri mozgás is az életem része lett, remélhetőleg ez is javít rajta, de igazából vagy 15 kilót még mindig nyugodtan fogyhatnék szerintem.

2023. júl. 4. 12:54
 6/6 anonim ***** válasza:
Hát, ezt akkor csak az orvos tudhatja, ha nem is volt ennek semmi különösebb előzménye.
2023. júl. 4. 12:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!