Tegnap osztálykirándulás közben az erdő szélén találtunk vad bogyókat. Jól bezabáltam belőle mert finom volt, viszont most reggel nagyon csikar és megy a hasam. Lehetséges hogy a bogyótól? (Többen is ettek belőle , nekik nem megy a hasuk)
6 orakkor borzalmas hascsikarásra ébredtem, azóta a WCn ülök. Nagyon fáj a hasam :(
Többiek ma várlatogatásra mennek én viszont valószínűleg a szálláson maradok majd fosni ;(
Igen, az ilyesmi nem játék. A csipkebogyót/csitkenyét/hecsedlit (melyik tájegységen hogy nevezik) pl. meg lehet enni, bár igazán a fagyok után puhul (tehát minden más gyümölccsel ellentétben november-decembertől az igazi), de a mindenféle bogyók zömét nem.
Ugyanez igaz a gombára. Aki nem ismeri, ne egye. Én a tyúkgombát (szegfűgomba), vargányát, őzlábat, meg az őzlábgalócát, rókagombát, galambicát (meg még pár fajt) megismerek, a többit nem szedem, vagy ha mégis, akkor elkülönítve, és irány a gombavizsgáló.
A bogyókra ugyanez igaz. Ha - ahogy írtad - bezabálsz belőlük, akkor bizony benne van minden a pakliban a kiadós fosás-hányástól (érzékeny gyomrúaktól bocs, amiért így kerek-perec kiírtam) a gyenge kábítószerezettség-érzetet idéző delírikus állapoton (ha olyan a gombában levő toxin) át egészen a halálig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!