Mennyire lesz káros hatása a vörösiszapnak az olyanok számára akik nem a környéken élnek?
Meg aki nem is veszprém megyében él. Pl nyugatra, északra vagy délre. Mennyire fogják megérezni az emberek?
Nagyon veszélyes az anyag?:S Kicsit félek
Az iszap lúgos hatásától akkora távolságban nyilván nem kell tartani.Az viszont előfordulhat,hogy ha az elöntött területeken a talaj felszínén az iszap kiszárad,akkor a szél magával sodorhatja,mint port,ami -mivel köztudott,hogy nagyon magas fémtartalmú- a tüdőbe kerülve irritációt okozhat, vagy hosszú távú kitettség esetén karcinogén hatású lehet(vagyis rákkeltő).De remélhetőleg valamit csak kezdeni fognak az elöntött területekkel,hogy csökkentsék a további környezeti és emberi egészségügyi veszélyek kockázatát...Személy szerint engem felháborít ami történt,és az a semmittevés,ami jellemzi a kárelhárítást...
Ha az iszappal szennyezett talajt nem termelik ki,és ex situ nem tisztítják,ott még évtizedek múlva is fémszennyezett vagy mutáns zöldség/gyümölcs/növény terem -már ha ezek után bármi is megterem belátható időn belül-...Képtelen vagyok felfogni és elfogadni,hogy egy ekkora volumenű,lakott területek közelében elhelyezett timföld gyár nem volt képes egy megfelelő biztonsági rendszerű (esetleg kettős falú,vagy korszerű katasztrófamegelőzési/biztonsági rendszerrel rendelkező) zagytározót építeni!!Én mondom,ez a katasztrófa felért egy második Csernobillal...
Elnézést a véleménykifejtését,de környezetmérnök vagyok,és nagyon felkavartak a történtek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!