Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Csontrikulást állapítottak...

Csontrikulást állapítottak meg,(45 éves vagyok) vitaminok szedésén kívűl mit tehet még,hogy ne romoljon tovább?

Figyelt kérdés

2023. márc. 11. 06:54
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Arra gondolsz,hogy nem elég csak a reumatológus?
2023. márc. 11. 14:19
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk én D3 vitamint szedek, de az önmagában nem elég. Az igaz, hogy segíti azt (sok más fontos hatása mellett), hogy a kalcium hatékonyabban szívódjon fel, de aztán az csak szépen lerakódik a lágyszövetekben és az erekben, anélkül, hogy beépülne a csontokba.

Kell hozzá K2 vitamin is (de nem mindegy, hogy milyen (ezt hosszú lenne most részletezni)), mert az egyfelől az oszteokalcint karboxilálja, ami ahhoz kell, hogy a felszívódott kalcium be is kerüljön a csontokba (kapcsolódó vizsgálatok kimutatták, hogy idős, csontritkulásos betegek esetében fél, talán 1 év alatt, 3 - 5 százalékos csontsűrűség növekedést értek el vele (most hirtelen nem tudom, melyik szaklapban olvastam a közleményt, de, ha nagyon szeretnéd, valószínűleg elő tudom túrni)).

Másfelől, a K2 a mátrix GLA fehérjét is "mozgásba lendíti", ami viszont "leszedi" az érfalakra már kirakódott kalciumot (ami egész üdvös mellékhatás szerintem).

Ami nekem feltűnt, hogy az elmúlt kb 8 évben (amióta elég rendesen "tolom" a fentieket) teljesen megállt a fogaim romlása (régen is igényesen ápoltam őket, mégis, lassan, de romlottak). A fogorvosom pedig, amikor tavaly az egyik régen kihúzott fogam helyére implantátumot csináltattam, közölte, hogy nagyon jó állapotú a csontozatom. Félt ugyanis, hogy a fúráskor majd valami porózus csontszerkezettel találkozik, de ilyen sűrűségű és jó állapotban lévőt nemigen szokott látni. (Ja, igen, 47 vagyok, ha ez releváns.)

2023. márc. 12. 11:23
 13/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm neked is kedves utolsó! Ha nem gond,megkérdezhetem,hogy melyik K2 vitamint szeded?

Gyógyszert neked sem kell szedned?

Azt tudod melyik testrészednél csökken a csontozatod sűrűsége?

2023. márc. 12. 12:43
 14/20 anonim ***** válasza:

A GAL féle "K2 + D3 forte" cseppeket és mellé még külön - szintén tőlük a "K komplex forte" - t. (Egyébként a D-vitamin aktiválásához magnéziumra is kell.)

Gyógyszert nem kell szednem. A családban viszont vannak csontritkulásos esetek, így én megelőzésképpen kezdtem el szedni ezeket a kiegészítőket.

Akkor még nem is gondoltam rá, hogy a fogaim miatt szedjem, az csak később tűnt fel, hogy teljesen megállt a romlásuk.

Ez persze nem bizonyíték, mert az, hogy valami időben megelőz egy másik eseményt (azaz, elkezdtem szedni, aztán leállt a romlás), még nem jelent oksági kapcsolatot a két esemény között, viszont az már elgondolkodtató, hogy a K2 első "felfedezése" (hellyel - közzel 100 évvel ezelőtt) épp egy fogorvos kutatómunkájához kötődött, aki azt vizsgálta, hogy a természeti népek fogai miért nem romlanak (mármint azoké, akiknek a táplálkozása is megmaradt olyannak, amilyen volt). Persze, az illető orvos - nem tudván, mivel is van dolga - akkor még csak "X aktivátor" - nak nevezte a K2 - t.

Ami igazán figyelemreméltó, az viszont az, hogy azok a népcsoportok, akik - a mi értelmezésünk szerint - veszélyesen kevés kalciumot fogyasztanak, miként lehetnek erős csontozatúak? A kutatások azt valószínűsítik, hogy míg mi K2 hiányban szenvedünk, addig az ő táplálékukban van belőle elég, így még a kevés kalcium is elég, mert az jóval nagyobb hatásfokkal tud beépülni.

Amúgy a cikket, amit említettem a korábbi hsz - emben, most sajnos nem találom, viszont van pár másik, amelyek elsősorban posztmenopauzális nők és idősebb emberek K2-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőkkel történő kezelésére vonatkoznak, és azt állítják, hogy a K2-vitamin szerepet játszik a csontsűrűség növelésében és a csontok erősítésében:

[link]

[link]

[link]

Megjegyzem, én K2 - ből igen sokat viszek be (túladagolásveszéllyel nemigen kell számolni).

2023. márc. 12. 13:33
 15/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen,nagyon kedves vagy,hogy megosztottad velem.

Beszerzek K2 vitamint is,mert jelenleg még nem szedem.

Az étkezési táblázazot böngészem még át...

Jó egészséget neked,és vigyázz magadra!

Bármilyen tanács eszedbe jut,szívesen olvasom!:)

2023. márc. 12. 14:31
 16/20 A kérdező kommentje:

Szia 14- es,ha esetleg olvasod..

Tegnap beszélgettem egy kolléganőmmel,kiderült neki is ilyen jellegű gondja van.

Ő kiegészítésként a mákolajat alkalmazza...gondoltam hátha neked is hasznos lehet,én kipróbálom:)

2023. márc. 15. 13:56
 17/20 anonim ***** válasza:
Köszi, utánanézek!
2023. márc. 15. 15:28
 18/20 anonim válasza:
66%
Sport, és sok tojas, tejtermék hal, nekem ezt ajánlotta a doki. D vitamin.
2023. márc. 18. 16:47
 19/20 anonim ***** válasza:
74%

Legfontosabb a sport : jóga, tajcsi ( nem jó az úszás). Ha súlyosabb az osteoporozis, akkor erre vannak speciális gyógyszerek.

Ha nő vagy, akkor a női hormon pótlása is sokat segít.

Dohányzás és kóla tilos.

2023. márc. 19. 17:32
 20/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és a segítséget!:)
2023. márc. 19. 21:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!