Csontrikulást állapítottak meg,(45 éves vagyok) vitaminok szedésén kívűl mit tehet még,hogy ne romoljon tovább?
Mondjuk én D3 vitamint szedek, de az önmagában nem elég. Az igaz, hogy segíti azt (sok más fontos hatása mellett), hogy a kalcium hatékonyabban szívódjon fel, de aztán az csak szépen lerakódik a lágyszövetekben és az erekben, anélkül, hogy beépülne a csontokba.
Kell hozzá K2 vitamin is (de nem mindegy, hogy milyen (ezt hosszú lenne most részletezni)), mert az egyfelől az oszteokalcint karboxilálja, ami ahhoz kell, hogy a felszívódott kalcium be is kerüljön a csontokba (kapcsolódó vizsgálatok kimutatták, hogy idős, csontritkulásos betegek esetében fél, talán 1 év alatt, 3 - 5 százalékos csontsűrűség növekedést értek el vele (most hirtelen nem tudom, melyik szaklapban olvastam a közleményt, de, ha nagyon szeretnéd, valószínűleg elő tudom túrni)).
Másfelől, a K2 a mátrix GLA fehérjét is "mozgásba lendíti", ami viszont "leszedi" az érfalakra már kirakódott kalciumot (ami egész üdvös mellékhatás szerintem).
Ami nekem feltűnt, hogy az elmúlt kb 8 évben (amióta elég rendesen "tolom" a fentieket) teljesen megállt a fogaim romlása (régen is igényesen ápoltam őket, mégis, lassan, de romlottak). A fogorvosom pedig, amikor tavaly az egyik régen kihúzott fogam helyére implantátumot csináltattam, közölte, hogy nagyon jó állapotú a csontozatom. Félt ugyanis, hogy a fúráskor majd valami porózus csontszerkezettel találkozik, de ilyen sűrűségű és jó állapotban lévőt nemigen szokott látni. (Ja, igen, 47 vagyok, ha ez releváns.)
Köszönöm neked is kedves utolsó! Ha nem gond,megkérdezhetem,hogy melyik K2 vitamint szeded?
Gyógyszert neked sem kell szedned?
Azt tudod melyik testrészednél csökken a csontozatod sűrűsége?
A GAL féle "K2 + D3 forte" cseppeket és mellé még külön - szintén tőlük a "K komplex forte" - t. (Egyébként a D-vitamin aktiválásához magnéziumra is kell.)
Gyógyszert nem kell szednem. A családban viszont vannak csontritkulásos esetek, így én megelőzésképpen kezdtem el szedni ezeket a kiegészítőket.
Akkor még nem is gondoltam rá, hogy a fogaim miatt szedjem, az csak később tűnt fel, hogy teljesen megállt a romlásuk.
Ez persze nem bizonyíték, mert az, hogy valami időben megelőz egy másik eseményt (azaz, elkezdtem szedni, aztán leállt a romlás), még nem jelent oksági kapcsolatot a két esemény között, viszont az már elgondolkodtató, hogy a K2 első "felfedezése" (hellyel - közzel 100 évvel ezelőtt) épp egy fogorvos kutatómunkájához kötődött, aki azt vizsgálta, hogy a természeti népek fogai miért nem romlanak (mármint azoké, akiknek a táplálkozása is megmaradt olyannak, amilyen volt). Persze, az illető orvos - nem tudván, mivel is van dolga - akkor még csak "X aktivátor" - nak nevezte a K2 - t.
Ami igazán figyelemreméltó, az viszont az, hogy azok a népcsoportok, akik - a mi értelmezésünk szerint - veszélyesen kevés kalciumot fogyasztanak, miként lehetnek erős csontozatúak? A kutatások azt valószínűsítik, hogy míg mi K2 hiányban szenvedünk, addig az ő táplálékukban van belőle elég, így még a kevés kalcium is elég, mert az jóval nagyobb hatásfokkal tud beépülni.
Amúgy a cikket, amit említettem a korábbi hsz - emben, most sajnos nem találom, viszont van pár másik, amelyek elsősorban posztmenopauzális nők és idősebb emberek K2-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőkkel történő kezelésére vonatkoznak, és azt állítják, hogy a K2-vitamin szerepet játszik a csontsűrűség növelésében és a csontok erősítésében:
Megjegyzem, én K2 - ből igen sokat viszek be (túladagolásveszéllyel nemigen kell számolni).
Köszönöm szépen,nagyon kedves vagy,hogy megosztottad velem.
Beszerzek K2 vitamint is,mert jelenleg még nem szedem.
Az étkezési táblázazot böngészem még át...
Jó egészséget neked,és vigyázz magadra!
Bármilyen tanács eszedbe jut,szívesen olvasom!:)
Szia 14- es,ha esetleg olvasod..
Tegnap beszélgettem egy kolléganőmmel,kiderült neki is ilyen jellegű gondja van.
Ő kiegészítésként a mákolajat alkalmazza...gondoltam hátha neked is hasznos lehet,én kipróbálom:)
Legfontosabb a sport : jóga, tajcsi ( nem jó az úszás). Ha súlyosabb az osteoporozis, akkor erre vannak speciális gyógyszerek.
Ha nő vagy, akkor a női hormon pótlása is sokat segít.
Dohányzás és kóla tilos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!